Recensie

Met de beste bedoelingen bouwen landen een nieuwe hoofdstad, ver van de oude. De Belgische fotograaf Nick Hannes brengt de mensen in beeld die in deze wat zielloze steden wonen.

 

‘In theorie biedt het bouwen van een nieuwe stad vanuit het niets de meest geschikte omstandigheden voor het creëren van een perfecte utopische omgeving,’ zegt onderzoeker urban planning Dorina Pojani in het voorwoord van het mooie fotoboek New capital. Building cities from scratch van de Belgische topfotograaf Nick Hannes.

In theorie dus, want in de praktijk pakt het vaak heel anders uit en blijft de utopie buiten bereik. Dat is goed te zien op de paginagrote foto’s die Hannes maakte in de nieuwe hoofdsteden van Brazilië, Nigeria, Kazachstan, Zuid-Korea, Egypte en Indonesië.

Hij bracht in al die landen tijd door in de snel uit de grond gestampte nieuwe hoofdstad. Vaak leidt deze aanpak ondanks de moderne gebouwen van beroemde architecten tot een planmatige stad zonder historische gelaagdheid, lokale identiteit of een eigen karakter.
 

Toch naar de periferie geduwd

Het boek laat mooi zien hoe bewoners er toch het beste van maken. Hoewel Brasília bedoeld was als egalitaire stad, zijn de armere bewoners toch naar de periferie geduwd, net als in andere Braziliaanse steden.

In Nigeria wilde de regering in de jaren tachtig de druk verlagen op de metropool Lagos en bouwde in het hart van het land de nieuwe stad Abuja. Dat is sinds zijn inauguratie snel gegroeid naar een inwonertal van vier miljoen. De mensen wonen daar breed verspreid over verschillende buurten, met daartussen grote lappen onontwikkelde grond waar herders hun vee laten grazen. Wie geld heeft, woont achter een slagboom met een beveiliger, want het gevaar om te worden gekidnapt voor losgeld is reëel. Corruptie is volkomen normaal, ervaart Hannes, als een soldaat zijn camerariem vastpakt en niet meer loslaat totdat hij haar wat geld geeft.

New capital is heerlijk om doorheen te bladeren en de wereld een klein beetje beter te leren kennen. De prachtige foto’s laten de mensen zien achter de pompeuze en protserige architectuur die vaak door regeringen in nieuw gestichte hoofdsteden wordt neergezet. Mensen maken een stad, niet de gebouwen.
 

New capital. Building cities from scratch
Nick Hannes
208 Blz.
€ 45,00

 

Taxistandplaats aan Aiport Road, Abuja, Nigeria. Foto: Nick Hannes

 

Dit artikel verscheen eerder in het juninummer 2024 van De Ingenieur. Probeer eens drie nummers van dit techniektijdschrift!

Openingsfoto: De rozentuin van Supbaram in Sejong, een nieuwe stad in Zuid-Korea waar veel van de ministeries naar toe zijn verplaatst. Van alle steden in het boek is het in Sejong het fijnst wonen, hoewel de woonblokken er allemaal hetzelfde uitzien. Foto: Nick Hannes

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.