Schoon drinkwater maken met oude autobanden
Ondanks de enorme hoeveelheid water op aarde is schoon drinkwater een grote uitdaging voor de toekomst. Canadese onderzoekers van de Dalhousie University maakten van oude autobanden een systeem dat spotgoedkoop schoon water produceert.
Het ontwerp is gebaseerd op een bestaand en simpel principe: een koepel over een plas water waarop door verwarming door de zon condens neerslaat. In dit geval drijft het systeem op het wateroppervlak waarbij een kleine hoeveelheid water naar binnenstroomt. De bodem is gemaakt van een schuimmateriaal met daarop een transparante koepel waar zonlicht doorheen kan om de zwarte bodem op te warmen.
De zwarte laag, die op het schuimmateriaal ligt, is gemaakt van oude autobanden. Deze zijn via pyrolyse (zonder aanwezigheid van zuurstof) verhit zodat een koolstofrijk materiaal ontstaat dat vervolgens is vermengd met plasmonische titaniumcarbide. Dit materiaal heeft als eigenschap dat het licht omzet in warmte en zo het water onder de koepel kan laten verdampen.
Het systeem kan bijna 3,7 liter water per vierkante meter per dag produceren. Een belangrijk voordeel vergeleken met andere systemen is dat het is gemaakt van afvalmateriaal, waardoor het eenvoudig en goedkoop te produceren is. Het materiaal kan volgens de onderzoekers ook door het thermo-elektrisch effect een kleine hoeveelheid elektriciteit genereren voor bijvoorbeeld sensoren die de waterkwaliteit monitoren.
Foto en illustratie: Dalhousie University