Drijvende tandwielen vangen plastic afval uit de rivier af
De Italiaanse startup River Cleaning maakt korte metten met rivierafval. Hun uitvinding houdt afval tegen voordat het de oceaan bereikt.
Volgens de Verenigde Naties belandt er jaarlijks een paar miljoen ton plastic in rivieren. De uitvinders van de Italiaanse startup River Cleaning willen dat gaan afvangen met een drijvend River Cleaning System van ronddraaiende tandwielen. Deze tandwielen worden aangedreven door ondergedompelde turbinebladen die energiezuinig draaien op stroming van de rivier, dus zonder CO2-uitstoot.
De drijvende tandwielen worden diagonaal over een rivier gespannen. Stuit een stuk plastic op een ronddraaiend tandwiel, dan verplaatst het zich van tandwiel naar tandwiel, langs de diagonaal stroomafwaarts naar een verzamelplaats aan de zijkant van de rivier. Het systeem zit met kabels aan de rivierbodem verankerd.
De uitvinders optimaliseerden de tandwielen om contact met allerlei typen vaartuigen mogelijk te maken. Kleine bootjes varen ongehinderd tussen de drijvende tandwielen door. Bij contact duwt zo’n bootje de tandwielen als stootbuffers aan de kant. Deze drijven na passage terug naar hun oorspronkelijke positie in het water omdat ze onderwater met koorden vastzitten aan een langgerekte kabel.
Bij waterwegen met schepen biedt het systeem een vrije doortocht door van bovenaf te verankeren met een vakwerkconstructie. Een sensor op de kade herkent wanneer er een schip aankomt. Nadert zo’n schip het drijvende afvalverwerkingssysteem, dan worden de tandwielen langs de oever getrokken. Ze keren na passage weer in de originele positie terug.
Sinds een pilot in 2021, waarmee River Cleaning in het Italiaanse Rosà honderd kilogram afval uit de rivier viste, kan het systeem onder meer weersvoorspellingen doen om zichzelf bij storm uit het water te hijsen, vastzittende takken tussen de tandwielen uithalen en zichzelf schoonhouden. Ook wekken de turbinebladen die de tandwielen aandrijven energie op uit het stromende water.
De nieuwste versie van het systeem analyseert afval via machine learning. Deze ‘Po Delta-installatie’ valt onder het INSPIRE-project van de Europese Unie dat waterkwaliteit verbetert.
Foto: Marcello Bianco, River Cleaning Project