Nieuwe technologie in tijden van transitie
Het is een illusie te denken dat we zonder olie en gas kunnen, zegt Hejal Mehta. Ze werkt aan processen om de uitstoot af te vangen en zet zich in voor een sterkere ingenieursgemeenschap.
Naam Hejal Mehta
Leeftijd 29
Opleiding chemische technologie, TU Delft
Functie R&D- en procesingenieur, Worley Comprimo
Zeven jaar geleden kwam Hejal Mehta vanuit Mumbai naar Nederland, om aan de TU Delft haar master in de chemische technologie te halen. Ze wist precies wat ze wilde. âMijn opa was werktuigbouwkundige in een chemische fabriek. Hij vertelde me altijd wat daar allemaal gebeurde. Dat fascineerde me.â
Sinds vijf jaar werkt Hejal als R&D- en procesingenieur bij ingenieursbureau Worley ÂComprimo, dat al generaties lang werk verricht voor met name de olie- en gasindustrie. Het ooit in Amsterdam opgerichte Comprimo viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.
âIk kan er technische kennis combineren met mijn drive om nieuwe technologie te ontwikkelen in tijden van energietransitie.â Ze ontwikkelt onder meer innovatieve processen voor het afvangen van CO2 via membranen. Daarnaast werkt ze aan manieren om zwavel terug te winnen uit afvalgassen van raffinaderijen.
âHoe je het ook bekijkt: ook in de toekomst zullen we olie en gas gebruiken. De wereldbevolking blijft groeien en de vraag naar energie ook.â De klanten van Worley Comprimo, vaak uit de fossiele energiesector, zijn dan ook op zoek naar manieren om hun emissie te reduceren.
Verder kijken dan techniek
Het werken aan dit soort haalbaarheidsstudies kan uitÂdagend zijn, maar ook heel bevredigend. Ik vind het geweldig om te weten dat ik met mijn werk meehelp aan het vormgeven van de toekomst van de technologie.â Uitdagingen ziet Hejal dan ook vooral als mogelijkheden om iets nieuws te creĂ«ren en anderen te inspireren.
Maar Hejal kijkt nadrukkelijk ook verder dan de techniek. In verschillende netwerken maakt ze zich sterk voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Als voorzitter van het Worley Careers Network organiseert ze lezingen, workshops en andere netwerkevents voor de drieÂhonderd werknemers van het bedrijf in Den Haag. âZo draag ik een steentje bij aan een werkomgeving waar creativiteit, diversiteit en een leven lang leren centraal staan.â
Recent sloot ze zich aan bij ingenieursvereniging KIVI, waar ze bestuurslid werd van de afdeling Hydrocarbon technologies & energy transition. âEen goede manier om innovatie en samenwerking binnen de ingenieursÂgemeenschap te bevorderenâ, zegt ze.
âIk kijk ernaar uit om in contact te komen met gelijkgestemde professionals, mijn ervaring en vaardigheden te benutten om de missie van KIVI te ondersteunen en zowel persoonlijk als professioneel te groeien.â
Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2025.