Samen optrekken bij duurzaam bouwen
Verbinding. Dat is misschien wel het belangrijkste waar bouwkundig adviseur Amy Kurver zich mee bezighoudt. Want alleen samen zijn duurzame wijken te ontwikkelen.
Naam: Amy Kurver
Leeftijd: 28 jaar
Opleiding: bouwkunde, Hogeschool van Amsterdam; metropolitan analysis, design and engineering, WUR, TU Delft en AMS Institute
Functie: adviseur klimaatadaptief bouwen, Merosch
Op de nieuwbouwlocatie Noorderbunder in Dongen, vlakbij Tilburg, komen binnenkort driehonderd woningen te staan. Het is een duurzaam project, met ambitieuze doelstellingen op het gebied van energieverbruik, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit is één van de vele tenders die advies- en ingenieursbureau Merosch onlangs in opdracht van ontwikkelaars binnensleepte. En dat is voor een groot deel te danken aan de visie van adviseur Amy Kurver, mailt het bedrijf.
Verschillende disciplines
Duurzaam bouwen is een breed begrip, vertelt Amy. ‘Het omvat het gebruik van natuurlijke materialen, goede isolatie en slim ontworpen daken voor regenopvang, maar ook de inpassing in de omgeving en de keuze van een klimaatbestendige bouwlocatie.’ En dus is samenwerking nodig tussen architecten, ontwikkelaars, landschapsarchitecten, waterschappen en gemeenten.
Precies daar ligt de kracht van Amy. ‘Ik houd me bezig met technische aspecten van de bouw, maar vooral met het samenbrengen van de verschillende disciplines. Mijn rol is de neuzen dezelfde kant op te krijgen.’
Dat staan ze niet vanzelfsprekend. Klimaatvriendelijkheid en esthetiek zijn belangrijk bij het neerzetten van wijken, maar ook haalbaarheid en betaalbaarheid spelen een rol. Aan Amy de taak om een gezamenlijk doel te creëren en te zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt. ‘Dat valt of staat met een goede start’, vertelt ze. ‘Een verbindende kick-off, waarna voor iedereen duidelijk is wanneer het project als geslaagd kan worden beschouwd.’
Kalender
Het meest trots is ze op een project waarbij een tool is ontwikkeld die laat zien waar bouwen in Nederland met risico’s gepaard gaat – bijvoorbeeld door bodemdaling of de kans op overstromingen. ‘Het werkt met een kaart en een soort stoplichtsysteem: geschikt, geschikt mits, niet geschikt tenzij…’ De opdrachtgever mag ze nog niet noemen.
Naast haar werk bij Merosch heeft Amy een eigen bedrijf opgezet, waarin ze producten ontwikkelt voor bewustwording bij particulieren. Het eerste product is de Bekender met Klimaat-kalender, met elke week een tip over dingen die mensen zelf kunnen doen om het klimaat of de gevolgen ervan te verbeteren – van tegels wippen tot water besparen. Die gaat ze komend jaar verder uitwerken voor gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties. Aan het tweede project – een XL-kleurplaat vol klimaatvriendelijke oplossingen in en om het huis – wordt gewerkt. ‘Voel je vrij om op je eigen manier bij te dragen aan een betere wereld en geloof daarbij in je eigen kracht’, is haar advies aan andere jonge ingenieurs.
Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2025.
Openingsbeeld: Robert Lagendijk