Eureka

Reizen met een racefiets wordt een stuk makkelijker met dit model dat precies in een ­reiskoffer past.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Racefietsen meenemen in het vliegtuig is vaak een hoop gedoe: er zijn speciale reiskoffers voor nodig en de fiets moet voor een groot deel worden gedemonteerd. Een racefiets die in een normale reiskoffer past zou dat gemakkelijker maken. 

Het resultaat is de MiniVelo, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Firefly dat fietsen op maat maakt. De MiniVelo is een racefiets van het formaat vouwfiets die in een reiskoffer past.

Het frame kan in tweeën door de verbindingsstukken in boven- en onderbuis, evenals de rem­kabel los te koppelen. De fiets past in zijn geheel in een reiskoffer van 55 bij 40 bij 23 centimeter.



Carbon en titanium

Met 7,7 kilogram is de fiets vrij licht voor een vouwfiets. Dat komt met name door het gebruik van carbon wielen en titanium voor het frame, een metaal dat lichter is dan aluminium en minder breekbaar dan carbon. 

De fiets is in opdracht gemaakt van een Maleisische horlogemaker en mag om die reden niet in serie worden ge­produceerd.

Liefhebbers met een budget tussen de tien- en zeventienduizend euro kunnen wel een aanvraag doen bij Firefly voor een eigen, op maat gemaakte MiniVelo.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Firefly

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.