Honderd huishoudens op Texel krijgen binnenkort groene stroom uit golfkracht. Als de test van een nieuwe golfenergiemethode goed verloopt, zouden op den duur alle Waddeneilanden in hun eigen duurzame stroom kunnen voorzien.

Het Waddenfonds heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een proef met energiewinning uit golfslag voor de Texelse kust. Andere partijen stellen nog eens 1,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek aan het systeem. 

Golfslag geldt als een belangrijke mogelijke bron van duurzame energie, maar vooralsnog blijkt het lastig die te winnen. Het Rotterdamse bedrijf Slow Mill denkt een oplossing te hebben gevonden. De innovatie bestaat uit buisvormige drijvers waaraan kogelvormige bladen zijn bevestigd, die met een lier zijn verbonden aan een anker op de zeebodem. Met elke golf wordt de drijver opgetild en vooruitgestuwd. De bladen bewegen mee en trekken aan het anker, waardoor energie wordt opgewekt. Die wordt opgevangen in een generator en via een kabel naar het elektriciteitsnet op het vasteland overgebracht. Na elke golf komt het systeem weer in zijn beginstand te staan, klaar voor de volgende golf. 
 

 

Kraamkamer

Volgens de makers wordt met hun methode niet alleen de opwaartse, maar ook de voorwaartse stuwing van de golven in energie omgezet. De bladen hangen tot op een diepte van 5 m, zodat ook golfenergie van beneden het zeeoppervlak kan worden geoogst. Het anker is een grote betonnen voet; volgens de makers ook een geschikte kraamkamer voor mariene micro-organismen. 

De proef wordt uitgevoerd met een drijver van 8 m lang, waarmee 300 tot 400 kW moet worden opgewekt. Op termijn zou een windboerderij moeten verrijzen met zestig tot tachtig van dit type drijvers van wel 20 m lang. Dat zou genoeg zijn om Texel volledig van duurzame energie te kunnen voorzien. De totale kosten daarvoor worden geraamd op 35 miljoen euro. Om roestvorming te voorkomen worden ze gemaakt van glasvezelcomposiet. 

De pilot voor de Texelse kust is niet de enige met golfenergie in de Noordzee. Voor de kust van Oostende wordt gewerkt aan de Nemos Hydro (lees ook: 'Golfenergieoogster Nemos Hydro naar Oostende'.) 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.