Eureka

In veel kantoorgebouwen kunnen werknemers zelf niets instellen aan het klimaatbeheersingssysteem, waardoor de een het te warm heeft en de ander te koud. Ontwerper Carla Joachim biedt soelaas met een persoonlijk mini­klimaatsysteem: Séole, haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven.

Joachim bedacht een minimalistisch ontwerp dat bestaat uit een verwarmings- en een ventilatiedeel, beide bevestigd aan een verticale stang. De verwarmingsmodule heeft een platte, ronde kop, die is voorzien van een warmte­paneel dat infrarood uitstraalt. De ronde kop zorgt voor een gelijkmatige warmte­verspreiding en kan, net als de zon, van boven verwarmen. De intensiteit is regelbaar.

Wil je juist wat luchtventilatie achter het bureau om af te koelen, dan kun je de ventilatiemodule aanzetten. Deze bestaat uit een ronde waaier die op de as van een elektromotor is gemonteerd. Door een willekeurige beweging van de motor levert dit een natuurlijk aanvoelend briesje op.
 

Seole

Makkelijk te verplaatsen

Volgens Joachim zou Séole – waarvan op dit moment alleen nog een prototype bestaat – prettiger werken dan een conventionele airconditioning, door de meer natuurlijk aanvoelende warmte- en ventilatiebron waarvan positie en ­intensiteit volledig in te stellen zijn. De hele module is bovendien makkelijk verplaatsbaar. 

Helaas biedt Séole geen oplossing voor het sick building syndrome, aangezien werknemers alsnog gedoemd zijn in lucht van slechte kwaliteit te werken wanneer de klimaatbeheersing in het ­gebouw slecht functioneert.

Tekst: Paul Schilperoord, foto header: Studio Joachim-Morineau, foto rechts: Ronald Smits​/Design Academy Eindhoven

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.