Met succes zijn in massief karton tomatenvezels verwerkt. ‘We geven teelresten extra waarde, en sparen zo houtvezels uit’, aldus woordvoerder Saskia Cooman van massiefkartonproducent Solidus Solutions.

Nederland teelt in kassen op totaal 1700 ha tomaten. Normaliter worden de plantenresten, de stengels en bladeren, verhakselt en verwerkt tot compost. ‘Terwijl bijvoorbeeld de vezels van de stengel een veel grotere waarde vertegenwoordigen’, aldus Cooman.

Een van de toepassingen is gebruik in massief karton. ‘We maken dat nu van de houtvezels van oud papier, maar we kijken ook naar andere vezelbronnen.’ Daarbij valt te denken aan de vezels van de van teeltgroenten als tomaten, paprika, aubergine, komkommer en dergelijke.

Het losknippen en verhakselen van de tomatenstengels gebeurt in de kas. ‘Het materiaal gaat dan naar ons, waar we het vermalen en drogen.’ Massief karton heeft droge vezels van enkele tienden millimeter nodig. ‘Vooral het maalproces luistert nauw. We scheiden daarmee de vezels van het overige plantenmateriaal en van het vocht, en brengen ze op de goede lengte.’

Omdat de vezels van de tomaat niet even sterk zijn als die van hout, kan het karton maximaal zo’n vijftien procent tomatenvezels hebben, terwijl het toch zijn kwaliteit behoudt .

Zou de totale tomatenteelt vezels gaan leveren, dan kan Solidus Solutions daar één van zijn fabrieken mee voeden. ‘Die produceert jaarlijks zo’n 100.000 ton massief karton.’

Het ontwikkelen van de nieuwe toepassing van de resten van de tomatenteelt is onderdeel van het programma Biobase Westland. Bij de kartontoepassing zijn verder het Kennisinstituut Papier en Karton, de Wageningen Universiteit en het productschap Tuinbouw betrokken.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.