Hartslagmeters die je om de pols draagt blijken veel minder nauwkeurig dan de hartslagmeters op de borst. Voor mensen die hun hartslag om medische redenen in de gaten houden kan dat een probleem zijn, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het medische tijdschrift JAMA Cardiology.

Artsen van het Heart and Vascular Institute in Cleveland, Verenigde Staten, onderzochten vier polsbanden bij vijftig proefpersonen. Ze vergeleken de hartslag met een hartslagmeter die om de borst gaat en met een in het ziekenhuis gebruikte hartslagmeter met elektroden (het elektrocardiogram). De proefpersonen moesten drie minuten rustig joggen (maximaal 10 km/h) op een loopband om een goed beeld te krijgen van de prestaties.

Het resultaat: de borstband presteert net zo goed als de ziekenhuismeting, maar de polshorloges schieten tekort. Alle vier de apparaten (Apple Watch, Mio Fuse, Fitbit Charge HR en de Basis Peak) zaten er regelmatig tientallen slagen per minuut naast. Vooral na het rustig hardlopen liep het verschil met het elektrocardiogram op.

Lichtpuls

De verschillen komen waarschijnlijk doordat polsbanden op een andere manier meten dan een borstband of elektrocardiogram: de bandjes gebruiken lichtpulsen waarmee ze de doorstroming in de polsader meten. Dat zorgt ervoor dat de banden comfortabeler zijn dan traditionele meetmethoden, maar mede daardoor zijn ze wel vaker onnauwkeurig. Zo'n 10 % van de tijd over- of onderschatten de banden de hartslag.

Op de achterkant van de Fitbit zie je de ledjes waarmee het apparaat de hartslag meet op de polsader.

Voor recreatieve gebruikers die simpelweg geïnteresseerd zijn in hun hartslag en hersteltijd tijdens het sporten is dat niet erg – daarvoor zijn de resultaten nauwkeurig genoeg. Het wordt wel een probleem, zo zeggen de artsen, als men zijn of haar hartslag nauwkeurig in de gaten moet houden. Mensen met hart- en vaatproblemen hebben een veel grotere kans op een hartaanval tijdens het sporten. Dat kan voorkomen worden door de hartslag onder controle te houden, maar een betrouwbare meting is daarvoor onmisbaar.

Wearables

Het laat zien dat de wearables, zoals polsbanden en andere gezondheidsgadgets genoemd worden, maar matig bruikbaar zijn voor medische doeleinden. De bedrijven die dergelijke apparaten aanbieden zijn daar vaak eerlijk over (hoewel Apple zijn horloge bijvoorbeeld 'het ultieme device voor je gezondheid' noemt), maar ondertussen zien consumenten het toch vaak als een handige, comfortabele en regelmatig goedkopere manier om hun gezondheid in de gaten te houden. Dit onderzoek toont aan dat dat niet terecht is. 

Overigens is één van de geteste polsbanden, de Basis Peak, inmiddels teruggeroepen vanwege oververhitting van de batterij. Die band is dus om een heel andere reden niet goed voor de gezondheid.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.