Het Nederlandse bedrijf Renewaball presenteert een tennisbal die voor een behoorlijk deel bestaat uit gerecyclede materialen. De CO2-voetafdruk van de nieuwe bal is dan ook flink lager. Jaarlijks gebruiken Nederlandse tennissers ruim 5 miljoen tennisballen.

Vandaag gaat in Rotterdam het jaarlijkse ABN AMRO World Tennis Tournament van start. In Ahoy spelen wereldtoppers tegen elkaar, helaas dit jaar zonder publiek. Hoofdsponsor ABN AMRO grijpt de gelegenheid aan ter promotie van een nieuwe tennisbal. De Renewaball (pluspunten voor de naam!) is een tennisbal die voor een groot deel is gemaakt van gerecycled rubber.
 

5,5 miljoen tennisballen

Eerst even wat getallen. Je staat er misschien niet bij stil, maar de tennissport is behoorlijk vervuilend. Dat zou je niet zeggen als je tennissers bezig ziet, maar de ballen waarmee ze spelen, zorgen voor een flink materiaalgebruik. De ruim een miljoen mensen die in ons land regelmatig tennissen, gebruiken op jaarbasis bijna 5,5 miljoen tennisballen, meldt ABN AMRO in een persbericht. Dat zijn elke week een indrukwekkende 105.000 ballen, week in week uit.

Dat komt doordat tennisballen relatief snel slijten. Deze tennissende redacteur weet uit eigen ervaring dat een setje ballen na een wedstrijdje of drie, vier al bij het vuilnis kan. Het vilt is dan zover afgesleten dat je niet meer fatsoenlijk kunt tennissen met de ballen. Nu is dit het gebruik door amateurs, maar professionele spelers krijgen na negen games alweer nieuwe ballen, en dus tijdens een wedstrijd meerdere keren. Zo gebruikt een bekend toernooi als Roland Garros (de Franse Open, in Parijs) elk jaar 65.000 tennisballen.

Trouwens, ook tennisballen die je niet gebruikt, verouderen. De meeste ballen zijn met gas gevuld en dat gas lekt er langzaam uit, waardoor de ballen minder goed stuiteren. Ballen die je te lang in de kast laat liggen, zijn na verloop van tijd dus waardeloos.
 

Vuilverbranding

Nu valt een enkele bal misschien nog te gebruiken voor op de trekhaak van een auto of om een hond blij te maken, maar de meeste (97 procent) tennisballen gaan bij het afval. Het eindstation: de vuilnisbelt of de vuilverbranding.
 


Daar wil Renewaball verandering in brengen met zijn gelijknamige tennisbal. Het bedrijf maakt de duurzame bal voor een aanzienlijk deel (iets meer dan 30 procent, blijkt uit een life cycle analysis van Ecochain) van hergebruikt rubber, dat wordt teruggewonnen uit gebruikte tennisballen. Vanwege de materiaaleigenschappen moet daar nog wel vers rubber bij, zo geeft het bedrijf toe op zijn website. Nu is dat nog meer dan de helft, maar het streven is om het gehalte aan hergebruikt rubber steeds verder op te voeren.
 

Microvezels

Minstens zo bijzonder is de buitenlaag van de nieuwe bal. Dit viltlaagje is namelijk gemaakt van wol en katoen, allebei natuurlijke materialen. Bij bestaande tennisballen is dit laagje voor het grootste deel gemaakt van nylon en polyester, waardoor tijdens het spelen kleine vezeltjes (microplastics) in de lucht komen. Die kan een sporter inademen of de microvezels eindigen in de natuur of zelfs in de voedselketen.

Verder boekt de Renewaball milieuwinst doordat hij wordt gemaakt in Europa. De conventionele ballen komen bijna allemaal uit fabrieken in Zuidoost-Azië. De grondstoffen voor die gewone ballen komen van verschillende plekken op de wereld, waardoor die componenten volgens het bedrijf bij elkaar al zo’n 80.000 kilometer hebben afgelegd, wanneer een sporter in West-Europa ze uit de verpakking haalt.
 

Logistiek

En hiermee komen we op de - waarschijnlijk - grootste uitdaging voor het bedrijf: de logistiek. Om voldoende gebruikt rubber te hebben voor de productie van de Renewaballs, gaat het bedrijf bij zoveel mogelijk tennisclubs containers neerzetten. Daarin kunnen tennissers hun gebruikte ballen deponeren en het bedrijf leegt die containers twee keer per jaar, of eerder als dat nodig is.

De toptennissers die deze week in Rotterdam de degens kruisen, spelen (nog) niet met de nieuwe, milieuvriendelijke bal. De Renewaball is namelijk nog niet goedgekeurd door de internationale tennisbond ITF. Maar lang hoeft dat niet meer te duren, verwacht het bedrijf, want de bal voldoet helemaal aan de specificaties (afmetingen, gewicht en stuitergedrag onder andere) van de tennisbond.

De Renewaball komt eind maart op de Nederlandse markt. Wie wil kan al een blik duurzame ballen vooruitbestellen.

 

Beeldmateriaal Renewaball

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.