Vliegen als een vogel, wie droomt er niet van? Met technologie van eigen bodem kan het nu.


Het bedrijf Cyclomedia heeft van heel Nederland een driedimensionaal model gemaakt. Klinkt misschien wat droogjes, maar het betekent dat elke akker, elke stadswijk, elk gebouw en elk raam is vastgelegd in hoge resolutie en fullcolour. De gebruiker kan elk gezichtspunt kiezen om over dit virtuele Nederland uit te kijken en er zelfs overheen vliegen. Nederland is het eerste land waar dit voor is gedaan.

De mogelijkheden zijn eindeloos. De levensechte beelden vragen erom in games of speelfilms te worden gebruikt, maar het bedrijf heeft ook talloze serieuzere toepassingen op het oog.

‘Overheden kunnen dit gebruiken voor stadsplanning en het beheren van objecten in de buitenruimte. En omdat we ook niet-bestaande objecten in de 3D-omgeving kunnen projecteren, is dit voor gemeente een handig instrument om burgers mee te nemen in bouwplannen van een gemeente’, vertelt product manager Thomas Pelzer van Cyclomedia. Makelaars kunnen woningen nog aantrekkelijker aanprijzen. En leveranciers van zonnepanelen kunnen gedetailleerd voorspellen wat panelen gaan opbrengen.
 

Luchtfoto's en lidar

Het 3D-model van Nederland is gemaakt met een vernuftige combinatie van luchtfoto’s en lidar-opnamen vanuit de lucht. Vanuit kleine vliegtuigjes wordt jaarlijks heel Nederland van bovenaf gefotografeerd. Ook aan boord van het hybride opnameapparaat zijn lidar-sensoren, die korte pulsjes infrarood licht uitsturen. Door het terugkaatsende licht te meten wordt duidelijk waar zich een hard oppervlak bevindt. Zo ontstaat een 3D-puntenwolk die de contouren van objecten weerspiegeld.

‘Door die contouren van objecten met luchtfoto’s te combineren, konden we een natuurgetrouwe, mooi passende textuur over de 3D-objecten heen leggen’, vertelt Pelzer.

Het resultaat mag er zijn. De 2D-afbeelding op deze pagina’s doet eigenlijk geen recht aan de kwaliteit van de 3D-beelden, zegt Pelzer. ‘Het echte 3D-gevoel krijg je pas als de beelden bewegen.’ En je als een vogel vliegt boven de stad.


Bekijk hier een voorbeeld-video:

 

Openingsbeeld Still uit een video van een vlucht boven Rotterdam. Video: Cyclomedia

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.