Canadese ingenieurs hebben een manier gevonden om waterstof te winnen uit teerzanden en (afgedankte) olievelden. De methode is goedkoop en schoon. 

Waterstof wordt beschouwd als een belangrijke potentiële energiedrager van de toekomst. Waterstof is ruim voorhanden, kan eenvoudig worden opgeslagen en er komen geen schadelijke stoffen vrij bij verbranding. Probleem is alleen dat waterstof altijd gekoppeld zit aan een ander element, bijvoorbeeld zuurstof, en het scheiden ervan kost veel energie.


Zuurstofinjectie

Canadese ingenieurs hebben nu een manier gevonden om relatief eenvoudig en goedkoop waterstof te produceren. Door zuurstof in de teerzanden te injecteren, blijkt de temperatuur in de grond te stijgen. Het gevolg is dat er uit de olie waterstofgas vrijkomt, dat door speciale membraanfilters van andere gassen kan worden gescheiden. De ingenieurs, verbonden aan de faculteit Chemische Technologie van University of Calgary, presenteren hun bevindingen dinsdag op een congres in Barcelona

De procedure werkt in teerzanden, maar ook uitgeputte en afgedankte olievelden: overal waar nog olie in de grond zit dat kan worden verwarmd, wat tot het ontstaan van waterstofgas leidt. Zelfs bij olievelden die nog gewoon in gebruik zijn, kan deze techniek worden ingezet, zeggen de ingenieurs. In dat geval wordt uit een bestaand olieveld niet langer olie gewonnen, maar waterstof. Een vervuilende, fossiele bron kan zo een nieuw leven krijgen en voortaan de energiedrager van de toekomst produceren, is het idee.


Rest blijft achter

De onderzoekers wijzen op de noodzaak om nieuwe, schone manieren te vinden om energie te winnen uit teerzanden. 'Waterstofproductie is een rendabel alternatief voor de energieproductie uit olievelden en teerzanden', stellen ze. Door de vergassing en door chemische reacties die daarop volgen, kan zowel uit het bitumen als uit het water in teerzandreservoirs waterstof worden gewonnen, leggen ze uit.

Door in de productiebronnen waterstoffiltermembranen te plaatsen, wordt enkel de waterstof gewonnen en blijven ongewenste bijproducten als koolstofdioxiode en methaan in de grond achter. 

Voor de winning van olie uit teerzanden is zware apparatuur nodig. Foto: Depositphotos


Bestaande infrastructuur

Het bedrijf Proton Technologies heeft de techniek medeontwikkeld en werkt nu aan de commerciële toepassing ervan. De bestaande infrastructuur en distributiekanalen rond de olievelden zouden volstaan, waardoor de productiekosten laag blijven. Momenteel kost het circa 2 dollar om een kilo H2 te produceren, maar met de nieuwe methode zou dat slechts 10 tot 50 dollarcent zijn, stelt de CEO van het bedrijf Grant Strem in een persbericht. De benodigde zuurstof kan ter plaatse worden geproduceerd. Daarvoor is niet meer dan 5 procent van de gewonnen energie nodig. 

Foto: Flickr 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.