Eureka

Even een meer oversteken? Met een draagbare onderwaterfiets van Seabike gaat het drie keer sneller.

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Wie deze zomer wordt ingehaald door een zwemmer die met een onwaarschijnlijke snelheid moeiteloos door het water schiet, doet er goed aan even onder water te kijken. Het Italiaanse Seabike bracht namelijk een onderwater­fiets op de markt waarmee zwemmers voor langere tijd snelheden van zeven kilometer per uur kunnen halen.


Stang met trappers

De Seabike bestaat uit een verstelbare stang met twee trappers, een propeller en een drijver die als losse onderdelen in een kleine tas passen en samen 2,5 kilogram wegen.

De zwemmer bevestigt de fiets met een riem om de heupen en drijft de propeller aan door de pedalen rond te trappen, met blote voeten of met klikschoenen voor extra snelheid.

De recreatieve zwemmer, die zo’n anderhalve kilometer per uur zwemt, haalt gemakkelijk 3,5 kilometer per uur met deze fiets.


Ook voor in zwembad

Gevaarlijk is het niet, beweert Seabike. De propeller zit zo ver van de trappers dat de voeten van de zwemmer er niet in verstrikt kunnen raken en draait bovendien zo langzaam dat die zelfs in een zwembad kan worden gebruikt. 

Toch lijkt de fiets vooral een meerwaarde te hebben voor de grotere afstanden op open water of bij het duiken. In Cannes organiseert Seabike snorkeltours met de fiets. 

Voor individueel gebruik is de fiets verkrijgbaar vanaf 290 euro. 


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Seabike

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.