Eureka

Met klikplaatjes die onder elke sneaker te binden zijn, hoeft de sportieve fietser nooit meer een extra paar schoenen mee te nemen voor woon-werkverkeer. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Veel sportieve fietsen zijn uitgerust met klik­pedalen: pedalen waarvoor speciale klikschoentjes nodig zijn met plaatjes die in het pedaal klikken. Handig voor op de fiets, maar eenmaal aangekomen op de bestemming zijn klikschoentjes niet ideaal om op te lopen. 

Verónica Rodríguez Villarreal en Jannik Reker, twee studenten industrieel ontwerp en werktuig­bouwkunde in Keulen, wilden klikpedalen toegankelijker maken. Samen bedachten ze ClipClap, een klikplaatje met klittenband dat van elke gewone schoen in een handomdraai een klikschoen maakt.



Klittenband rond de neus

Eenvoudig was dat niet. Het plaatje moest namelijk zo stevig zitten dat het niet losraakt tijdens de rit, maar wel met één draaibeweging uit het pedaal losklikt. Na eindeloos testen kwamen Villarreal en Reker op een plaatje van metaal, gesandwiched tussen twee lagen plastic.

Met klittenband bevestigt de gebruiker dat eenvoudig rond de schoenneus. Daarnaast is er een ontwerp met een extra band naar de hak voor langere afstanden of hometrainer.


Sportieve fietser

Het systeem werkt, zeggen de makers en een groot aantal gebruikers. Reker zelf legde al meer dan negenduizend kilometer af met de ClipClaps op zijn fietstochten door Europa.

Toch zijn de onderbinders niet bedoeld om klikschoenen te vervangen. Ze zijn voornamelijk een uitkomst voor de sportieve fietser met klikpedalen die dagelijks een extra paar schoenen meeneemt naar zijn werk.

Of de fietser die ook graag een museum of stad bezoekt na zijn of haar ritje.

De ClipClaps wegen gezamenlijk 320 gram en nemen aanzienlijk minder ruimte in dan een paar schoenen. Ze zijn geschikt voor schoenmaat 35 tot 46 voor zowel mountainbike- (SPD) als wielrenpedalen (SPD-SL) en verkrijgbaar vanaf 79 euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Manar Haj Kassem

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.