Als de ruimtevaartorganisatie NASA haar ambities waar wil maken, zullen er snel extra astronauten bij moeten komen.

 

Naast een tekort aan leraren en verpleegkundigen, dreigt er inmiddels ook een gebrek aan personeel bij een beroepsgroep waar je dat minder snel zou verwachten. Binnenkort zijn er waarschijnlijk te weinig astronauten om de ambities van NASA waar te kunnen maken, bleek vorige week uit een rapport van de algemeen toezichthouder van dit ruimtevaartinstituut (de NASA Office of Inspector General).

 

Natuurlijk verloop

In het jaar 2000 werkten er 150 astronauten bij NASA, nu zijn dat er nog maar 44. Dat kan een probleem worden, met de plannen van NASA om opnieuw naar de maan te gaan – voor een langdurig verblijf dit keer – en op termijn misschien zelfs naar Mars. En dan moet ook de bemanning van het ruimtestation ISS nog eens regelmatig worden ververst.

NASA moet meer vooruitkijken en meer rekening houden met nieuwe missies, specifieke benodigde vaardigheden (zoals het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten) en het natuurlijk verloop van het personeel, schrijft de toezichthouder.

Uiteindelijk zal een gebrek aan astronauten betekenen dat er ook te weinig mensen zijn die op de grond als leidinggevende, programma-ontwikkelaar of woordvoerder kunnen werken, stelt het rapport – omdat ook dit vaak (ex-)astronauten zijn.

 

Vacatures

Twee jaar geleden adverteerde NASA nog met nieuwe vacatures (‘extensive travel required, parttime of vanuit huis werken niet mogelijk'), maar dat was slechts voor twee nieuwe astronauten. Wellicht volgen er nu dus snel nieuwe kansen voor belangstellenden.

Aan een gebrek aan belangstelling zal het in elk geval niet liggen. Vorig jaar zocht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vier tot zes kandidaten voor een functie als astronaut-in-opleiding. Toen de sollicitatietermijn afliep hadden zich 23.000 mensen gemeld.

 

Openingsbeeld: NASA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.