column

Voorsprong door techniek.’ Echt waar? Redacteur Jim Heirbaut legt uit waarom hij liever naar buiten kijkt dan naar een weerapp.


Soms laat technologie je rare dingen doen. Op de vraag van onze dochter of ze een jas aan moet naar school, zou ik voorheen de tuin in zijn gelopen om de temperatuur te voelen. Nu kijk ik, ik zal het niet ontkennen, vaak op mijn mobieltje om een weerapp te checken.

Steeds meer mensen varen blind op de weerapps op hun mobiele telefoon. Het is een wonder van techniek, als je erover nadenkt. We hebben die apps als Buienradar te danken aan de grote vooruitgang op het gebied van radartechnologie, gps en het doorrekenen van weermodellen. Kunstmatige intelligentie zal de voorspellingen vermoedelijk alleen nog maar accurater maken.

Alleen soms zitten de apps ernaast. Laatst had ik afgesproken te gaan tennissen met mijn vaste tennisvriend A., tussen het thuiswerken door. Toen de tijd naderde om de sportkleren aan te doen, verscheen op Buienradar een grote krul met regenwolken, die recht op ons sportpark afoerste. Om het kwartier checkte ik de app. Het voorspellende grafiekje met regen vertoonde een enorme bult, precies tijdens ons tennisuurtje.

Ik appte mijn vriend: ‘Dat ziet er niet goed uit, volgens mij kunnen we het wel vergeten met al die regen.’ Maar een uur later was er nog altijd niet meer uit de hemel gevallen dan een paar druppeltjes. De bewolking die op Buienradar zo dreigend had geleken, betekende in de praktijk nauwelijks iets.

‘Jammer, we hadden best kunnen gaan tennissen’, appte A. rond etenstijd.

Het komt wel vaker voor dat de voorspelde buien van Buienradar uiteindelijk niet tot natte haren leiden. Toch gaan gebruikers van Buienradar, en vergelijkbare regen-voorspeldiensten, er vaak vanuit dat zo’n app heel exact voorspelt wanneer er regen gaat vallen, en hoeveel. Een regenverwachting op een tijdstip over twee dagen is eigenlijk niet realistisch. Wolken en weersystemen zijn complexe systemen, die op het laatste moment nog verrassingen uit de hoge hoed kunnen toveren. De wind draait, bewolking lost op.

Het mooiste zie je dat op zo’n warme, benauwde zomerdag waarop zich in de loop van de middag onweerswolken vormen. Op de radarbeelden verschijnen kleine, ronde wolkenpartijen, met soms een rode kern. Pittig buitje, denk je dan, goed om te weten. Maar onweersbuien ontstaan in extreem onstabiele omstandigheden, dus net zo vaak mist de radar een zich snel ontwikkelende bui volkomen.

Dus leve de technologie, maar kijk vooral ook even naar de lucht voordat je naar buiten gaat. En stop een parapluutje in je tas, het blijft immers Nederland.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.