Eureka

Het oogt verbluffend eenvoudig en levert verdraaid koddige filmpjes op: oprolbare elastische kleedjes met sensoren en actuatoren waarmee speelgoedpaardjes, teddyberen of rollen zacht schuim in beweging komen.

Neem bijvoorbeeld het speelgoedpaard op de foto hierboven in het onderstaande filmpje (vanaf 0:15), waarvan de benen zijn omgord door dit soort dekentjes. Het oogt houterig en een beetje creepy, maar het paard gaat onmiskenbaar vooruit.
 


De kleedjes zijn ontwikkeld door onderzoekers van Yale University, in opdracht van NASA. De ruimtevaartorganisatie is constant op zoek naar ruimtebesparende innovaties en dit soort kleedjes kan het aantal robots dat mee moet op een missie beperken. Met de robothuiden aan boord is immers van alles en nog wat – bijvoorbeeld verfrommelde ballen papier of ballonnen –  om te toveren tot een op afstand bestuurbare robot.
 

Handig op een rampplek

Maar daar blijft het wat de onderzoekers betreft niet bij. Onderzoeksleider Rebecca Kramer-Bottiglio zei begin oktober in een interview met NBC News dat geïmproviseerde robots uitermate handig zijn op een rampplek waar snel handelen geboden is. ‘Een ontwerper kan de huiden ergens omheen wikkelen en er een camera aan vastmaken om smalle en gevaarlijke ruimtes te verkennen.’

De kleedjes worden nu door Yale doorontwikkeld. Ook wordt bekeken of een 3D-printer de onderdelen van de robothuiden kan maken.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.