Vanaf vandaag kunnen bedrijven en particulieren gebruikmaken van het Europese Galileo-netwerk van satellieten. Deze – voorlopig – achttien satellieten maken een nauwkeuriger versie van gps mogelijk, kunnen dienen als betere tijdsbron voor kritische infrastructuur en bieden ondersteuning bij noodsituaties. De komende jaren gaat Europa nog twaalf extra satellieten lanceren, die in 2020 allemaal in werking moeten zijn.


Dit meldt de Europese Commissie in een persbericht.

De signalen van Galileo-satellieten maken plaatsbepaling mogelijk met een tien keer hogere precisie dan het Amerikaanse gps-netwerk (global positioning system). De signalen van Galileo zijn gratis te gebruiken door iedereen. Daarin verschilt het van gps; de meest nauwkeurige signalen houdt het Amerikaanse leger voor zichzelf. De EU verwacht dat het open karakter van het netwerk een boost zal geven aan de digitale economie. Vicepresident dr. Maroš Šefčovič van de Europese Commissie neemt dan ook de gelegenheid te baat om een oproep te doen aan ondernemers en whizzkids: ‘Kom met innovaties die nog beter gebruik maken van de verbeterde locatiefunctie van het netwerk.’
 

Mensen redden

Met Galileo moet het vinden en redden van mensen die op zee of in de bergen zijn verdwaald een stuk sneller gaan. De accurate navigatie die Galileo biedt is al beschikbaar op enkele modellen smartphones; er volgen er meer. Vanaf 2018 kunnen nieuwe automodellen communiceren met de Galileo-satellieten, meldt de EU. Dat zorgt niet alleen voor een nauwkeuriger plaatsbepaling van de wagen, maar geeft ook de optie om noodoproepen uit te zenden.
 

Minder afhankelijk

Het satellietnetwerk Galileo is ontwikkeld om minder afhankelijk te zijn van de netwerken van andere landen, met wie de EU wellicht niet voor altijd een goede relatie zal hebben. In de beginfase zal het Galileo-signaal niet altijd beschikbaar zijn. Gebruikers moeten het voorlopig dus nog combineren met het bestaande gps-signaal. De komende jaren stuurt Europa nog twaalf satellieten omhoog, die in 2020 allemaal zouden moeten werken.
 

Vertraging

Er wordt vaak gemopperd op Europa, maar met het aanleggen van het netwerk van satellieten voltooien de landen geen kleine klus. Het hele project kost naar schatting 5 miljard euro. Al in 2005 werden de eerste (test)satellieten gelanceerd, maar het project liep gaandeweg vertraging op door getouwtrek binnen Europa over de kosten. Ook technische problemen bij het opzetten van de productiefaciliteit van de kunstmanen zorgden voor vertraging.



Openingsafbeelding: Eén van de Galileo-satellieten wordt klaargemaakt voor de lancering. Foto ESA