De Nederlandse vitale infrastructuur, waar onder andere energiecentrales, bruggen en sluizen onder vallen, is kwetsbaar voor grote cyberaanvallen. Als de beveiliging voor die dingen niet snel aangescherpt worden, kunnen er zelfs doden vallen.

Dat stellen experts in het septembernummer van De Ingenieur. Bruggen en andere infrastructuur zijn kwetsbaar doordat ze verbonden zijn met het openbare internet, en de beheerders traditioneel minder ervaring hebben met digitale beveiliging. Dat maakt een hack - bijvoorbeeld door kwaadwillende landen, of door verveelde zolderkamerhackers - misschien makkelijker. En de gevolgen kunnen enorm zijn: dagenlang geen energie, bruggen die plotseling open gaan, enzovoort. Maar ook betaalverkeer en het noodnummer 112 zijn afhankelijk van digitale infrastructuur. De 112-storing van een paar maanden geleden liet zien hoe groot de gevolgen van een storing kunnen zijn. In dat geval kwam de storing niet van een hack, maar het laat de risico's zien.
 

Afgesloten internet

Voor sommigen is het risico genoeg reden om de infrastructuur een eigen internet te geven, dat niet voor iedereen toegankelijk is. Een soort grote firewall. Dat schuurt met het principe van een volledig open, vrij internet, maar zo groot is het risico. Anderen denken dat het een kwestie is van nog beter beveiligen. Misschien kan een hacker wel in het systeem van een energiecentrale komen, maar het is mogelijk om het extreem moeilijk te maken om schade aan te richten.

Deltaplan

Maar vooralsnog wordt er weinig gedaan door de overheden en bedrijven. Security kost geld en levert niet direct iets op, waardoor het niet goed genoeg gaat met het beveiligen van cruciale infrastructuur, aldus de experts. En de overheid heeft niet altijd genoeg verstand van zaken. Dat moet veranderen, en er moet volgens de cybersecurity-kenners een grootschalig deltaplan komen om de beveiliging van vitale infrastructuur aan te pakken.
 

Meer lezen over cybersecurity in Nederland?

Wil je meer weten over de staat van de Nederlandse cybersecurity? Lees dan het coververhaal van het septembernummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 %! - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.

 

Beeld: Studio Vonq

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.