eureka

De Delftse startup Reefy ontwikkelt een kunstmatig rif van cementarm beton. Het rif beschermt de kust door de golven te breken en helpt beschadigde koraalriffen te herstellen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Wereldwijd gaat het slecht met koraalriffen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor het zeeleven, maar ook voor de kust die door de riffen tegen de golven worden beschermd. De riffen nemen 97 procent van de golfenergie op voordat de golven de kust bereiken. 

Jaime Ascencio, oprichter van startup Reefy, groeide op in Mexico en zag de koraalriffen met eigen ogen achteruitgaan. Ook concludeerde hij dat veel oplossingen om de beschadigde koraalriffen te herstellen, niet sterk genoeg waren om ook de kust te beschermen. Hierop besloot hij met marien bioloog Leon Haines de startup Reefy op te richten.



Lego-achtige blokken van gerecycled beton

Reefy ontwikkelt blokken, Reef Enhancing Breakwater (REB) genaamd, die de fundering moeten vormen voor een koraalrif. REB zijn reusachtige, lego-achtige blokken met gaten van cementarm, gerecycled beton. De blokken worden als lego naast en op elkaar op de zeebodem geplaatst.

Het reliëf in het oppervlak van de blokken zorgt ervoor dat koraal en oesterlarven zich gemakkelijk kunnen hechten. Zo creëert Reefy een levende laag die met een stijgende zeespiegel mee kan groeien en zichzelf kan repareren na een storm. 

De blokken zijn uitgebreid getest op hun koraalherstellende kwaliteiten in de aquaria van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Burgers Zoo in Arnhem, evenals op hun golfdempende eigenschappen in de Oosterscheldegoot van Deltares. Daar bleek het rif tot 90 procent van de golfenergie te absorberen.


Gemeente, RWS en Boskalis doen mee

In samenwerking met de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Boskalis installeerde Reefy eind januari het eerste kunstrif in de Rotterdamse haven. Deze pilot, The Rotterdam Reef, heeft als doel om de oever te beschermen tegen grote scheepsgolven en de natuur in het getijdegebied van de Maas te herstellen.

Ook liggen er al plannen voor meerdere pilots onder tropische omstandigheden in Mexico.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto's: Reefy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.