Nederland moet 'superkrachten' krijgen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Om dat voor elkaar te krijgen hebben vijf grote bedrijven donderdag een nieuw samenwerkingsinitiatief gelanceerd, Kickstart AI. Ze werken daarin samen met een aantal universiteiten.

AholdDelhaize, ING, KLM, NS en Philips hopen met de taskforce initiatief de ontwikkeling van AI-technologie in Nederland een impuls te geven en te voorkomen dat Nederlandse kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie naar het buitenland verdwijnt. Ze gaan dat doen door te investeren in het vergroten van de onderwijscapaciteit en het ontwikkelen van het bewustzijn op AI-gebied. Daarmee moet Nederland uiteindelijk een concurrerend en relevant, wereldwijd AI-kennisplatform worden. De partijen maakten hun samenwerking donderdag bekend op de tweede dag van de World Summit AI in Zaandam.

Kunstmatige intelligentie biedt met name grote kansen op het gebied van het analyseren van grote hoeveelheden data. Overheden en bedrijven maken er nu al gebruik van en dat wordt naar verwachting in de toekomst nog veel meer. ZO is de technologie onmisbaar bij het ontwikkelen van autonome voertuigen. 

 

De lancering van Kickstart AI op de World Summit AI in Zaandam. Foto De Ingenieur.


AI-hoogleraren

Volgens de betrokken bedrijven - elk meer dan honderd jaar oud en samen met meer dan 200.000 werknemers in Nederland alleen - loopt Nederland op AI-gebied inmiddels achter bij andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. 'We hebben tot nu toe steeds op eigen houtje pionierswerk gedaan', zeiden Bart Voorn van AholdDelhaize en Sander Stomph van KLM bij de bekendmaking. 'Maar op het gebied van kunstmatige intelligentie is het volgens ons tijd om de krachten te verenigen en samen te gaan pionieren.' Het zal even duren, erkenden ze, 'maar door de handen ineen te slaan kunnen we Nederland AI-superkrachten geven.'

Om de kloof met andere landen te dichten, gaan ze drie grote initiatieven ontplooien. Zo komen er AI Superchallenges. Dat zijn wedstrijden om het profiel van Nederland te verbeteren door wereldwijd AI-talent te mobiliseren bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals op het gebied van gezondheid en mobiliteit.

Daarnaast gaan de vijf bedrijven samen hoogleraren en universitair docenten benoemen, 'waardoor de volgende generatie AI-talent toegang krijgt tot onderwijs, training en vooraanstaande academici', meldden de partijen in een persbericht. Elk van de vijf bedrijven gaat vijf leerstoelen en andere posities in de academische wereld invullen, waardoor er in totaal 25 posities worden gecreëerd. Hoeveel geld er met het initiatief is gemoeid, hebben de partijen niet bekendgemaakt; evenmin welke universitaire instellingen er bij Kickstart AI betrokken zijn.
 


Concurrentievermogen

Om ook een breder publiek bij kunstmatige intelligentie te betrekken en de acceptatie van de technologie te vergroten, komen de partijen bovendien met een Nationale AI-cursus. Ze hopen dat zich eind komend jaar al 170.000 mensen daarvoor hebben aangemeld.

'Nederland is altijd een technologische pionier geweest, een voorloper in de ontwikkeling en innovatie van AI', stelt Maarten de Rijke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence. 'De gezamenlijke inspanningen van universiteiten en ondernemingen onder de vlag van Kickstart AI onderstrepen de urgentie die het versnellen van AI-onderwijs en het behouden van talent hebben, en toont hoe toegewijd we zijn aan samenwerking en de benodigde investeringen om de innovatie van kunstmatige intelligentie in Nederland te versnellen.'

Eerder deze week zagen ook al het Strategisch Actieplan AI (SAPAI) en de Nederlandse AI Coalitie het licht. Die hebben eveneens als doel om gezamenlijk de groei en het concurrentievermogen van de Nederlandse economie in stand te houden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.