Het internet wordt ogenschijnlijk steeds onveiliger. Naarmate mensen steeds meer persoonlijke en essentiele dingen online doen, zien overheid en onderwereld mogelijkheden voor informatievergaring of geldelijk gewin. Bovendien gebruiken bedrijven massaal de vrijwillig opgegeven persoonlijke data om adverteerders te lokken. Het stemt niet hoopvol voor iemand die nog een beetje privacy wil op het web wil bewaren. Toch zijn er – gelukkig – genoeg manieren om ook nu nog veilig en met privacy te internetten.

Hoe voorkom je dat Google of Facebook extreem gerichte apps laat zien? Is er een manier om niet achtervolgd te worden over het hele web door partijen die advertenties aan populaire websites hangen? Het lijkt misschien onmogelijk om aan de klauwen van de commercie te ontsnappen, maar het blijkt verrassend simpel. Met twee muisklikken installeer je een programmaatje dat alle advertenties blokkeert én ervoor zorgt dat adverteerders je niet meer kunnen volgen. Er zit echter een schaduwzijde aan: de bezochte websites lopen inkomsten mis door de blokkade.

Internetcriminaliteit

Criminelen de loef afsteken is minder eenvoudig. Blijven opletten en een goede virusscanner installeren, zijn de enige mogelijkheden. Er zijn wel manieren om verdachte activiteit op te sporen, maar voor een consument zijn die onbruikbaar. De kans op internetcriminaliteit is echter klein zolang een gebruiker niet in phishing-trucs trapt en zijn computer regelmatig controleert. Wellicht is het ook aan de overheid om haar burgers te beschermen tegen internetcriminaliteit, zoals het ze ook beschermt op straat. De politie heeft hier inmiddels verschillende eenheden voor, hoewel die opnieuw vooral voor bedrijven werken.

Loerende overheid

Bovendien is de overheid zelf ook niet heilig. Onthulling na onthulling laat zien hoeveel data de overheid opslaat en analyseert. Alle zoekgeschiedenis, Facebookposts, noem maar op zijn in handen van overheden. Niemand weet precies wat ze met die informatie (kunnen) doen. Gelukkig zijn er wel effectieve manieren om je te beschermen. Privé online, ook beschermd tegen de loerende ogen van de AIVD of NSA, kan tegenwoordig eenvoudig met het installeren van een simpel softwarepakketje. Ook versleutelde e-mail kost maar een paar muisklikken – hoewel dat al snel te veel moeite is bij iets dat we zo intensief gebruiken als e-mail.

Al met al is het internet nog makkelijk veilig en met behoud van privacy te betreden. Het kost alleen wat werk, dat veel mensen wellicht niet willen doen. Het is echter zo simpel, dat niemand een goed excuus heeft om zich niet veilig online te wagen.

Lees de coverstory 'Onbespied online' in De Ingenieur van januari 2016 op .

Lead image: Marcel Groenen