Eureka

Kinderen hebben vaak nieuwe schoenen nodig. Een meegroeiend paar bespaart kosten en CO2.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Consuminderen is met kinderen niet gemakkelijk: ze groeien namelijk snel en hebben om de haverklap nieuwe kleren en schoenen nodig. Moa Lövinder ontwierp voor haar bachelorproject aan de Umeå Institute of Design in Zweden een paar verstelbare schoenen voor kinderen van twee tot drie jaar dat drie schoenmaten lang meegaat.
 

Twee aparte delen

De zool van de schoen bestaat uit twee aparte delen die over elkaar heen schuiven en met een schroef worden vastgezet. Daarmee kan de gebruiker de schoen instellen op de juiste EU-maat van 22 tot 24 en allerlei maten daartussenin.

Sommige (rol)schaatsen waar kinderen met schoenen in kunnen, werken op een vergelijkbare manier. Aan de zool zit een sandaalachtig stuk textiel bevestigd, waar een sokachtige schoen van lycravezels in schuift. Dat maakt de schoen geschikt voor de lente, zomer en herfst. 


Op de markt

Niet alleen kan de schoen de aanschaf van twee paar extra schoenen voor­komen, ook kan die kinderen leren om met zorg met hun spullen om te gaan, hoopt Lövinder, die de schoenen dolgraag op de markt zou brengen.

Ze is al in contact met een fabrikant die autobanden recyclet. Dat materiaal wil de ontwerper voor de zool van de schoenen gebruiken, maar of dat lukt, is nog onzeker.

Lövinder onderzoekt hoe ze nu verder moet.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Moa Lövinder

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.