Zo hadden we prei nog nooit bekeken. Met zijn nieuwste project richt lichtkunstenaar Daan Roosegaarde zich op de landbouw. In een veld met prei zet hij gekleurde lichtbundels op de planten. Het effect is beeldschoon en mysterieus.

Hoe laat je aan de buitenwereld zien dat de landbouw ook duurzaam en hightech bezig kan zijn? Laat dat maar aan kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team over. Met zijn Studio Roosegaarde ontwikkelde hij het lichtkunstwerk GROW.

Over een veld met prei bij Lelystad laat hij gekleurde lichtbundels gaan, wat zorgt voor betoverende effecten. Het licht beschijnt de bladeren van de preiplanten in golven, wat de gekleurde lichtvlekjes laat dansen.
 

Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!


De kleuren van de lichtbundels zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zegt Roosegaarde. Het is bekend dat licht bij bepaalde golflengten de groei van planten kan bevorderen en daarmee ook de behoefte aan pesticiden kan verminderen. Het kunstwerk GROW, op het snijvlak van design en wetenschap, beeldt dit prachtig uit.
 

Hommage

Toch groeit de prei op het veld nog geen millimeter harder door het erop vallende gekleurde licht. ‘Bovenal is GROW een landschapskunstwerk en een hommage aan de duurzame landbouw’, zegt een woordvoerder van Studio Roosegaarde. ‘Met GROW willen we ook de acceptatie versnellen van lichttechnologie in de landbouw en aandringen op meer onderzoek naar deze technologieën.’Op tournee

Het kunstwerk GROW is momenteel niet te bezoeken vanwege de beperkingen door covid-19. Als de pandemie voorbij is, is het de bedoeling dat het op tournee gaat langs de veertig landen waar de Rabobank, een van de sponsors, actief is. ‘In elk land zal GROW het lokale gewas gebruiken, met een daarop afgestemd recept voor de verlichting. Mensen kunnen GROW daar bezoeken om weer in contact te komen met de enorme landbouwgebieden die zorgen voor ons voedsel’, aldus de woordvoerder.

Tot die tijd moeten we het doen met een sfeervolle korte film, te zien op de website van Studio Roosegaarde:

 

Klik op de foto om de korte film over GROW te openen.


Licht

Daan Roosegaarde is een van de bekendste ontwerpers van Nederland. Hij maakte eerder opvallende kunstwerken, zoals een toren voor steden die smog opvangt. Veel van zijn ontwerpen maken gebruik maken van licht, zoals bij zijn Icoon Afsluitdijk.


Foto’s Daan Roosegaarde

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.