Mediabedrijf Sky News doet morgen live verslag van de Royal Wedding van de Britse Prins Harry met zijn verloofde, Meghan Markle. Daarbij heeft het een primeur: gasten van de bruiloft die in beeld komen krijgen volautomatisch een kadertje in beeld met hun namen en achtergrondinformatie. Software voor automatische gezichtsherkenning gaat hiervoor zorgen.

Het is een gebeurtenis waar Groot-Brittannië wekenlang reikhalzend naar heeft uitgekeken: de Royal Wedding van Prins Harry, tweede in lijn voor troonsopvolging, en Meghan Markle.

Op het koninklijke feestje komen naar verwachting honderden gasten af, waarvan behoorlijk wat met celebrity-status. Het publiek thuis op bank dat hiervan smult, krijgt er een nieuw snufje bij. Op de camerabeelden van bijvoorbeeld het arriveren van de gasten verschijnt geheel automatisch de naam van de persoon. De tv-kijker kan vervolgens naar wens doorklikken om meer te lezen over de achtergronden van deze beroemdheid en diens relatie tot het trouwende paar. De extra informatie is beschikbaar op computer, tablet of smartphone via de speciale app 'Who's Who'.
 

Wie is wie?

De beelden die de vele camera’s morgen maken tijdens de zes uur durende live tv-uitzending gaan naar Amazon Web Services. In deze cloud-omgeving analyseert software alle beelden met behulp van gezichtsherkenning van het bedrijf GrayMeta. Met behulp van bestaande foto’s van beroemdheden probeert dit razendsnel de juiste namen bij de gezichten te verzamelen. ‘Dit laat de kracht zien van het automatisch genereren van metadata. Wij denken dat dit de toekomst is van het bekijken van content’, zegt John Motz van GrayMeta in een persbericht van het bedrijf.
 

Terughalen

De informatie over de beroemde bezoekers komt dus live naar de kijkers toe, maar zij kunnen ook eerder gemaakte beelden terughalen, bijvoorbeeld om de aankomst van hun favoriete celebrity nog eens terug te kijken.

Voor de kijkers die van het Britse Koningshuis houden, kan dit dus een geinige gadget zijn om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Voor Sky News is het een manier om kijkers langer vast te houden (de uitzending duurt zes uur!) op een manier die niet al te duur is. Er hoeven bijvoorbeeld minder verslaggevers met een microfoon de rode loper op om gasten te interviewen.

Helemaal triviaal is de nieuwe optie trouwens niet. De beroemdheden komen bewegend in beeld en zullen regelmatig ook onder – voor gezichtsherkenning – minder gunstige omstandigheden gefilmd worden. Denk aan slecht licht of het filmen onder een grote hoek, van onder of van boven het gezicht (zie de foto hieronder). Gelukkig gaat de kwaliteit van gezichtsherkenningssoftware wel snel vooruit; lees ook 'Gezichtsherkenning in het donker'.



Smartphone inleveren

Saillant is dat burgers thuis op de bank dus al die beroemdheden kunnen begluren, terwijl de bruiloftsbezoekers zelf hun smartphones en camera’s moeten inleveren, weet The Observer.

Het lijkt er trouwens op dat Sky News maar net op tijd is met het gebruiken van deze digitale gimmick. Op 25 mei treedt de General Data Protection Regulation van de EU in werking (lees: 'Bedrijven maken zich klaar voor invoering datawet AVG'), en volgens die wet moet een bedrijf dat aan automatische gezichtsherkenning wil doen, eerst toestemming vragen aan de mensen die in beeld komen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.