Algenpanelen met zonnecellen van de Mexicaanse startup Greenfluidics zijn van alle markten thuis. Ze produceren elektriciteit, biomassa en zuurstof en vangen CO2 op. 
 

‘We concurreren niet met zonnepanelen’, wil ceo van Greenfluidics, Adan Ramirez Sanchez, gelijk kwijt. ‘We zijn eerder bondgenoten. Met onze technologie kunnen we zonnepanelen verbeteren.’

Hij bedacht het concept in 2017 met medestudenten en een hoogleraar tijdens de bachelor biotechnologie aan de Universi­dad Autónoma del Estado de México.


Nanovloeistoffen

Greenfluidics wil zonnepanelen verbeteren door de zonnecellen op hete dagen te koelen met een vloeistofsysteem dat door de zonnecellen en de algenplaten loopt. Dit systeem bevat nanovloeistoffen, gerecyclede koolstofnanodeeltjes, die het geleidingsvermogen van de vloeistof vergroten.



Algen nemen warmte uit zonlicht op

Ook algen nemen veel warmte uit het zonlicht op. Al die warmte wordt afgevoerd en gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Daarnaast zetten de algen met zonlicht CO2 om in biomassa en zuurstof. 

Dat gaat volgens de bedenkers jaarlijks om tweehonderd kilogram CO2 per vierkante meter paneel. Die biomassa kan worden geoogst en bewerkt tot brand- of meststof. 


Gebouwen die kunnen ademen

De zonnebiopanelen kunnen behalve voor gevels ook als ramen worden gebruikt omdat ze 60 procent van het licht doorlaten. Ramirez Sanchez: ‘Onze droom is om ‘longgebouwen’ te ontwerpen: gebouwen in de stad die kunnen ademen.’

Een paneel van een vierkante meter kan maximaal zo’n 180 watt aan energie leveren, berekende Greenfluidics. Verder besparen de panelen energie door hun isolerende functie.

Zo komt het bedrijf op een schatting van 328 kilowattuur per vierkante meter paneel per jaar. Dat is iets meer dan zonnepanelen nu opleveren, volgens Ramirez Sanchez. 


Vanaf 2023 op de markt

In november gaat Greenfluidics de eerste versie van het paneel testen onder ‘echte’ omstandigheden in een gebouw. Vanaf 2023 verschijnen de panelen naar verwachting op de markt tegen een geschatte prijs van een kleine zeven­honderd euro per paneel, vergelijkbaar met de kosten van een zonnepaneel.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Greenfluidics

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.