Recensie

Nederland heeft zich in een energietransitie gestort die niet is vol te houden, schrijft wetenschapsjournalist Arnout Jaspers in het boek De Klimaatoptimist.

 

Om de opwarming van het klimaat tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van andere landen, is het zaak om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Maar vrijwel alleen inzetten op wind- en zonne-energie, zoals Nederland momenteel doet, is daarvoor niet de goede manier.

Dat schrijft wetenschapsjournalist Arnout Jaspers in De Klimaatoptimist. Windturbines en zonnepanelen nemen veel ruimte in beslag, leveren zeer onregelmatig stroom, maken het elektriciteitsnet onstabiel en zijn – als je de nodige aanpassingen aan dat net meerekent – behoorlijk duur. Kernenergie is veel betrouwbaarder en moet een substantieel deel van de nieuwe energiemix gaan vormen, vindt Jaspers.

 

Kennis van zaken

In het eerste deel van zijn boek onderbouwt Jaspers deze stelling met argumenten. Dat levert een interessant verhaal op, of je het nu met hem eens bent of niet. Jaspers heeft kennis van zaken, zowel over het technische als over het politieke deel van de energietransitie, en is goed in het begrijpelijk weergeven van complexe zaken. Hier kan de lezer een hoop van opsteken.

Dat Jaspers aan het begin van het stuk al zegt waar hij zelf staat in de discussie, is prettig. Niet dat dat te missen is overigens. Jaspers zet zich graag tegen bepaalde groepen af, en laat weinig kansen onbenut om de ‘linkse klimaatbeweging’ – Rob Jetten voorop –  de schuld te geven van alles wat er volgens hem mis is met het huidige klimaatbeleid.

 

Gevaren

In het tweede deel van het boek, dat over de vermeende gevaren van klimaatverandering en kernenergie gaat, wisselen zinvolle beschouwingen en vrij bizarre redeneringen elkaar af. Naarmate het boek vordert lijkt Jaspers het belangrijker te gaan vinden allerlei mensen van ‘klimaatangstporno’ te betichten dan zijn eigen verhaal te vertellen. Jammer, want het eerste deel van het boek is zeker de moeite waard.

 

De klimaatoptimist

Arnout Jaspers | 221 Blz. | € 23,50

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.