Nederlandse ontwerpers hebben een web van zonnepanelen bedacht om insecten te helpen veilig de snelweg over te steken en tegelijkertijd de lucht rondom de weg te reinigen. Het project genaamd het Butterfly Effect is een conceptueel ontwerp voor de A67 die dwars door het Noord-Brabantse natuurgebied de Strabrechtse Heide loopt.

Dat de uitlaatgassen van auto’s en vrachtverkeer luchtvervuiling veroorzaken is een bekend probleem. Maar het verkeer heeft ook op heel andere manieren negatieve gevolgen voor natuur en milieu.

Rijdend snelverkeer veroorzaakt stromingen in de lucht, die het voor insecten lastig maken om over te steken. Veel insecten passeren daarom de snelweg pas als er file is. Nederlandse ontwerpers bedachten daarom een web van zonnepanelen dat de luchtstromen vermindert en ook de verspreiding van stikstof en fijnstof tegengaat.

Het project, dat ze het Butterfly Effect noemde, is ontworpen door ontwerpstudio VenhoevenCS, landschapsarchitectenbureau DS Landschapsarchitecten en zonne-energiebedrijf Studio Solarix. Het is gemaakt voor de ontwerpuitdaging 'Onze Energie, Ons Landschap' georganiseerd door Kunstloc Brabant, een cultureel programma in Noord-Brabant. 

 

Honingraatstructuur

Het web heeft een honingraatstructuur die deels de luchtstromen en de uitstoot van stikstof en fijnstof tegenhoudt. Het is ultralicht en kan worden bevestigd aan weerszijden van de snelweg ter hoogte van de toppen van de aanwezige bomen als een 'brug' voor insecten. 

De lokale neerslag van stikstof en fijnstof moet volgens de bedenkers dienen als meststof voor de bodem langs de weg en daarmee de groei van bomen bevorderen. De extra begroeiing naast de wegen fungeert als een natuurlijke geluidsmuur.

Het project is een conceptueel ontwerp voor de A67 die dwars door het Noord-Brabantse natuurgebied de Strabrechtse Heide loopt. Maar volgens de bedenkers kan het boven alle wegen worden gemonteerd.

 

Beeld: VenhoevenCS, DS Landschaparchitecten en Studio Solarix.

 

Kilometers asfalt

In het web willen de ontwerpers lichte doorschijnende zonnepanelen verwerken. Gezien de grote hoeveelheden asfalt in Nederland, zou het web zo een mooie gelegenheid zijn om duurzame energie op te wekken boven alle wegen. 

‘Het nadenken over duurzame energieopwekking in het landschap vraagt volgens ons om een nieuwe kijk op de wereld. We kijken niet alleen naar economische welvaart, maar naar een brede vorm van welvaart, waarin ook natuurlijke, menselijke, infrastructurele en sociale rijkdom meetellen,‘ zegt Cecilia Gross, directeur van VenhoevenCS, in een bericht

De honingraatstructuur is zo ontworpen, dat het ontwerp zowel in de lengte als in de breedte makkelijk kan worden uitgebreid.

 

Textiel

Voorlopig is dit ontwerp nog een concept. Maar volgens de bedenkers moeten de geschikte ultralichte zonnepanelen op korte termijn beschikbaar zijn om de installatie te maken. Een volgende generatie van het web zal misschien zelfs bestaan uit textiel waarin zonnecellen verwerkt zitten. 

Momenteel zoeken de bedenkers naar een partner om een eerste pilotproject te realiseren.

 

Beeld: VenhoevenCS, DS Landschaparchitecten en Studio Solarix.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.