Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben de waterzuiveringsinstallatie van Enschede in het klein nagebouwd. Zo kunnen ze innovaties testen om afvalwater beter te zuiveren.


Bij de Universiteit Twente wordt al jaren onderzoek gedaan naar het gebruik van membranen om microverontreinigingen uit het afvalwater te verwijderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicijnresten, die met de urine in het riool terecht zijn gekomen. Deze zijn schadelijk voor de planten en dieren die in het water leven.

 

Membraan

Een membraan is een soort heel fijne zeef die een groot deel van het organische afval zoals medicijnresten kan tegenhouden, maar gewenste stoffen zoals zouten wél doorlaat. De medicijnresten blijven dan in een verhoogde concentratie achter in het water dat niet door het membraan is gegaan. Dit restwater kan gezuiverd worden door het naar een bioreactor te sturen – of terug te sturen eigenlijk, want in veel gevallen is het water ook voor de membraanbehandeling al een keer door de reactor heengegaan. Door het er nogmaals doorheen te leiden – nu met een veel hogere concentratie aan microverontreinigingen – kunnen er meer medicijnresten verwijderd worden.

 

Mini-installatie

Om te testen of deze combinatie van een bioreactor en een membraanbehandeling goed werkt, hebben de Twentenaren nu een miniatuurversie van de huidige waterzuivering in Enschede gebouwd, en deze aangevuld met hun nieuwe membraaninstallatie. Afgelopen dinsdag, 17 mei, werd deze op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie geopend.

De installatie, die samen met Nijhuis Saur Industries is ontworpen en door hen is gebouwd, kan duizend liter water per uur filteren. Dat is veel meer dan in het lab waar eerdere proeven zijn gedaan. ‘We willen weten of de combinatie met een bioreactor ook werkt op een grotere schaal in de praktijk’, zegt promovendus Hans David Wendt van de Universiteit Twente in een nieuwsbericht op de UT-website. ‘We werken met echt afvalwater en hopen dus op resultaten die je in het laboratorium niet kan zien.’

Uiteindelijk hopen de onderzoekers op deze manier ook bij de echte installatie afvalwater van medicijnresten te kunnen ontdoen - al kan het nog wel even duren voor het zo ver is.

 

Openingsbeeld: Jaap Eijsker

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.