Watertekorten voorkomen met waarschuwingssysteem
Met nieuwe stuwdammen zijn watertekorten te voorkomen. Maar het is slimmer om efficiënt om te gaan met de infrastructuur die er al ligt, vindt ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.
Â
Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2021, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Naast een prijs van een vakjury is er ook een publieksprijs. Hiervoor kunt u meestemmen van 11 januari tot 21 januari 2022. Een overzicht van alle inzendingen vindt u in ons dossier De Vernufteling 2021.
Â
Eind 2016 kampte Bolivia met de grootste droogte in 25 jaar. De regen bleef uit, veel gletsjers waren eerder in het jaar al weggesmolten en de stuwmeren die als watervoorraad fungeerden, waren zo goed als leeg. De drinkwatervoorziening haperde. In La Paz waren ruim twee miljoen mensen aangewezen op wateraanvoer met tankwagens. En niemand had de crisis zien aankomen.
Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, is ingenieursbureau Royal HaskoningDHV het La Paz Early Warning & Water Efficiency Project gestart. âWe gaan de hoeveelheid water in het gebied continu in de gaten houdenâ, vertelt projectleider Michel Riemersma. âDus het waterniveau van de 25 stuwmeren, de waterstroming in de verbindingskanalen en ook de hoeveelheid regen.â
Meten en ingrijpen
Een speciaal opgezet meetnetwerk op basis van radiomasten met zonnepanelen zal deze informatie eens in de vier uur naar een controlekamer sturen. Daar gebruikt een geavanceerd computerprogramma deze gegevens en een hydrologisch model van het waterwingebied om de huidige situatie te analyseren, scenarioâs voor de nabije toekomst door te rekenen en waterbedrijven te adviseren over de beste strategie. Hoeveel water moet er wanneer naar welke zuiveringsinstallatie? Is het slim een verbinding tussen twee stuwmeren open te zetten? En hoe groot is de kans op nieuwe schaarste?
âAls je het tekort aan ziet komen, kun je de inwoners op tijd vragen zuinig met water om te springen of de leidingdruk verlagen om dat te bereikenâ, zegt Riemersma.Â
Â
Handmatig
Op dit moment meten de Bolivianen de waterstanden bij de stuwdammen nog handmatig. Een compleet overzicht maken van het desolate Andesgebied duurt dan al gauw een maand. Terwijl de situatie steeds verandert: stuwdammen stromen over, water verdampt of lekt weg en de neerslag is onvoorspelbaar en grillig.Â
Het nieuwe systeem verkleint de kans op een nieuwe drinkwatercrisis van eens in de vier jaar naar eens in de tien jaar, en bespaart zoveel water dat het effect te vergelijken is met de aanleg een nieuw, middelgroot stuwmeer. De terugverdientijd is drie tot vier jaar.
De Boliviaanse regering is enthousiast over het plan. Riemersma: âEn nu de klimaatverandering de neerslagpatronen steeds grilliger maakt, zullen steeds meer landen belangstelling krijgen.â (MtV)
Â
Openingsbeeld:Â Michel Riemersma, RHDHV