Terminaloperator Koninklijke Vopak heeft een primeur. Op het dak van een van de olieopslagtanks in Vlaardingen heeft het deze week zonnefolie geplaatst.

Read this in English.

Het gaat in eerste instantie om een proef, zegt Khalid Saleh, energiecoördinator bij Vopak, waarbij moet blijken wat de opbrengst van de zonnecellen is. Ook moet worden vastgesteld of de folie, die op de opslagtank is gelijmd, onder alle weersomstandigheden blijft hechten aan het dak.
 

Spijsolie

Voor de test heeft Vopak een opslagtank voor spijsoliën uitgekozen. ‘Die zijn minder explosief dan andere soorten olie. Daardoor is de regelgeving voort het gebruik van het dak soepeler dan bij oliën die brandbaarder zijn’, stelt Saleh. De zonnecellen komen van het bedrijf HyET Solar en hebben de vorm van een lichtgewichtfolie, Solar Power Foil. Dat maakt het bijzonder geschikt voor gebruik op de tanks, aldus Saleh. 
 


Groot potentieel

Een deel van de opgewekte stroom zal in de opslagtank zelf worden gebruikt, onder meer voor het oppompen van de olie. De zonnecellen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat overtollige stroom kan worden doorgeleverd. Het eerste zonnedak zit op een opslagtank met een doorsnee van vijftien meter. Het verwachte elektrische vermogen is 8 tot 10 kilowatt.

Mocht de test een succes worden, dan wil het bedrijf ook op andere opslagtanks zonne-energie gaan opwekken. Niet alleen de daken, maar ook de zijkanten zouden daartoe dienst kunnen worden beplakt met zonnefolie. Het beschikbare oppervlak is in potentie enorm. Vopak heeft alleen al in het Rotterdamse havengebied bijna duizend opslagtanks.

'Deze Solar Powerfoil is, naast isolatie, een van de maatregelen die we momenteel testen om te zien hoe we onze CO2-voetafdruk verder kunnen verminderen', stelt managing director Ard Huisman van Vopak Vlaardingen in een persbericht.
 

Nederlands product

De Solar Power Foil is een Nederlands product, dat destijds is ontwikkeld door Helianthos, dat in 2012 werd overgenomen door HyET Solar. De folie heeft weliswaar een lagere opbrengst per vierkante meter dan de stijve zonnecellen van silicium, maar folie brengt weer eigen voordelen met zich mee. Zo kun je een folie ook op niet platte daken plakken, zoals blijkt uit een proef met een tent voor vluchtelingen. Verder is de folie licht en gemakkelijk te hanteren bij het installeren. In de fabriek wordt de zonnefolie gemaakt op een volcontinu roll-to-roll-proces, wat relatief goedkoop is.

Lees ook het interview uit 2012 met HyET Solar-directeur Rombout Swanborn (pdf-bestand).

 

Foto's: Vopak

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.