video

Robotbouwer Boston Dynamics verrast opnieuw met de kunsten die zijn robots uitvoeren. Deze keer is het de vierbenige SpotMini die in staat is voor zijn metgezel de deur te openen.

Read this article in English

Al enige jaren achtereen verbaast Boston Dynamics met de kunsten die zijn robots weten uit te voeren. Haast meelijwekkend was de video met de robot Atlas, die door zijn begeleider met een bezem wordt gepest en onderuit gehaald, maar toch steeds weer op zijn beide benen terecht komt.
 


Dan was er een jaar later een nieuwe versie van Atlas, die als een volleerd gymnast salto's weet uit te voeren vanaf de bok.



Al langer werkt Boston Dynamics aan een mini-uitvoering van zijn BigDog, het project waarmee het bedrijf ooit in 2005 begon in opdracht van het DARPA-onderzoeksprogramma van het Amerikaanse leger. De bedoeling was dat de robot zou dienen als pakezel voor militairen. Met zijn vier benen was hij in staat het meest grillige terrein te betreden en zware last te torsen. Dat op zich lukte, maar de BigDog werd toch niet in gebruik genomen omdat hij te veel lawaai maakte.


SpotMini

In 2016 werd de eerste versie van de SpotMini, de lichtste en stilste uitvoering van de robots van Boston Dynamics, geïntroduceerd. Deze kan op zijn eigen batterij zo'n 90 minuten actief zijn. Nu is er een aangepaste versie die een bijzonder kunstje vertoont. Op verzoek van zijn metgezel, ook een SpotMini, komt hij aanlopen, opent een deur met een dranger om daarna ook zelf die deur door te gaan.

Voor een mens is het openen van een deur een eenvoudige handeling, voor robots zeker niet. Dat bleek nog eens bij de robotwedstrijd die DARPA drie jaar geleden organiseerde. Het openen van een deur gold als een van de opdrachten die moest bewijzen hoe goed de robot is (lees 'Robotwedstrijd door rampgebied').

Uiteraard zal de door Boston Dynamics gepubliceerde video zijn gemaakt na uitvoerig oefenen, finetunen en herhalen, en zijn de handelingen dus minder spontaan dan op het eerste gezicht lijkt. Maar de robot moet het toch maar zien te doen.



 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.