Eureka

Met miljoenen minuscule lichtsluisjes kan VideowindoW een glasgevel zonwerend maken én veranderen in een transparant videoscherm.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Duurzame zonwering wordt door klimaatverandering belangrijker. De elegantste oplossing daar­voor is om de zonwering in te bouwen in het glas, dat automatisch donkerder wordt met een toenemende hoeveelheid zonlicht. Dat kan met tintbaar glas, al zijn de kosten daarvan nog erg hoog.

Remco Veenbrink, oprichter en ceo van het Delftse bedrijf ­VideowindoW, bedacht een manier om extra waarde toe te voegen aan zonwerend glas: hij maakte er een transparant, zwart-wit beeldscherm van. 


Pixeltechnologie van lcd's

De inspiratie kwam van het Parijse Institut du Monde Arabe, waar duizenden mechanische diafragma’s in de gevel het invallende zonlicht controleren. ­VideowindoW wilde dat principe elektronisch maken en begon met lichtsluisjes van tien centimeter als pixels. 

Inmiddels is het bedrijf overgestapt op de pixeltechnologie van liquid crystal displays, ofwel lcd-schermen. Rotterdam The Hague Airport gebruikte VideowindoW al om reclame, vluchtinformatie en kunst af te beelden op de glasgevel van een nieuwe terminal. Reizigers konden er ook het videospel Pong op spelen. 

De vernieuwing zit hem nu in het zonwerend maken van de afbeeldingen op het scherm. Dat gebeurt via een algoritme dat met lichtsensoren meet hoeveel licht er moet worden geweerd en de grijswaarden van het beeld aanpast.


Zonwering

Ook werkt het VideowindoW aan op de natuur geïnspireerde zonwering, zoals de video van een boom die nieuwe takken en bladeren genereert naarmate er meer licht invalt en zo een natuurlijke schaduw creëert. Daarnaast experimenteert het met AI-gegenereerde afbeeldingen en video’s. 

VideowindoW streeft ernaar het beeldscherm op de markt te brengen tegen een vergelijkbare prijs als tintbaar glas, onder de duizend euro per vierkante meter.

Veenbrink: ‘Nog altijd tien keer duurder dan gewoon glas, maar VideowindoW voegt waarde toe: door het narratief van het gebouw door te trekken in de façade, een spel te kunnen spelen of met reclame financiële waarde te creëren.’


Tekst:Sija van den Beukel
Beeld: VideowindoW

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.