Apaches van de Nederlandse krijgsmacht zijn voor een make-over naar Amerika gebracht. Afgelopen maand keerden de eerste twee volledig gemoderniseerde toestellen terug.

 

Terwijl Europa aan wetgeving werkt om de repareerbaarheid te verbeteren en zo het afdanken van goederen te verminderen, is de Nederlandse krijgsmacht al een aantal stappen verder. De verouderde Apache-vloot wordt niet vervangen maar ge-remanufactured, dus ontmanteld en weer in elkaar gezet, waarbij zoveel mogelijk onderdelen worden hergebruikt. De Apache Delta (AH-64D) wordt zo de Apache Echo (AH-64E).

 

Verjongingskuur

Nederland heeft 28 Apaches: breed inzetbare gevechtshelikopters, ontworpen voor het uitschakelen van gepantserde gronddoelen zoals tanks. Na 24 jaar in gebruik te zijn geweest, zijn deze toe aan modernisering. Hiervoor startte Defensie in 2020 het Apache Remanufacture Programma, dat tot 2025 duurt, en inhoudt dat de toestellen in Amerika een verjongingskuur ondergaan.

Op 7 december landde een militair transportvliegtuig met de eerste twee gemoderniseerde Apaches op vliegbasis Woensdrecht, meldt de Defensiekrant van het ministerie van Defensie.

 

Verbeteringen

De Echo heeft een hoger motorvermogen en langere composiet-rotorbladen dan de Delta. Bovenop de rotor kan een radar worden geplaatst, zodat de vliegers niet langer alleen afhankelijk zijn van visuele waarneming. Verder heeft de Echo meer datalinks aan boord voor het uitwisselen van gegevens zoals realtime videobeelden, en is hij dankzij de nieuwe romp wendbaarder dan de Delta.

 

Duurzamer en goedkoper

Waarom Defensie koos voor remanufacturing en niet voor het aanschaffen van nieuwe Apaches? ‘Dit is duurzamer én uiteindelijk goedkoper’, zei luitenant-kolonel John de Groot in eerder in de Defensiekrant. Bovendien stopt de Amerikaanse overheid over een paar jaar met ondersteuning van de Delta, dus ook met het onderhoud en verzorgen van updates. Hierdoor hebben andere landen geen belangstelling voor de oude toestellen.

 

Openingsbeeld: Mike de Graaf, Mediacentrum Defensie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.