Veel lagere scholen ventileren niet voldoende voor een gezond binnenklimaat, meldt het Financieele Dagblad (FD). Uit een steekproef blijkt dat het CO2-gehalte in veel scholen te hoog oploopt, wat ongezond is voor leerlingen en leraren. Ook gaat door slechte ventilatie het risico op besmetting met SARS-CoV-2 omhoog.

Bij 63 procent van de onderzochte scholen lopen de CO2-waarden te hoog op, meldt het FD vandaag. Daarmee creëren die onderwijsinstellingen geen gezonde omgeving voor hun leerlingen en onderwijzers. Dat geldt normaal gesproken al, vanwege het te hoge CO2-gehalte, maar is helemaal urgent nu het coronavirus - SARS-CoV-2 - rondgaat. Waarschijnlijk gaat een verhoogd CO2-gehalte hand in hand met een verhoogde kans op besmetting met het virus, via inademing van aerosolen die rondzweven.

De resultaten komen uit een onderzoek van het bedrijf Hero Balancer, een startup die verwarmingsinstallaties van gebouwen efficiënter maakt. Het bedrijf bracht CO2-sensoren aan in klaslokalen van 57 scholen in ons land (56 basisscholen en één middelbare school). Dit is een kleine steekproef; er zijn in Nederland bijna zevenduizend basisscholen.
 

Grenswaarde overschreden

Uit de meetcampagne bleek dat bij 37 scholen op een bepaald moment een grenswaarde van 1200 ppm (parts per million) werd overschreden, meldt het FD. Die is gesteld omdat boven deze waarde de gebruikers van een ruimte sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen ervaren. Ook een CO2-concentratie van 1000 ppm die langer aanhoudt wordt al gezien als ongezond. Ter vergelijking: in de buitenlucht ligt de CO2-concentratie net boven de 400 ppm.
 

Sensoren

Er zijn talloze bedrijven actief die CO2-sensoren aanbieden voor gebruik in scholen, kantoorgebouwen en publieke ruimtes. Dergelijke meters geven het CO2-gehalte weer op een display en kunnen ook van kleur veranderen, of een hoorbaar alarm afgeven als de CO2-concentratie boven een vooraf ingestelde grenswaarde komt.

Die verschillende CO2-sensoren in de ruimtes van een gebouw zijn overigens ook te koppelen tot een compleet monitoringssysteem. Zo heeft ingenieursbureau DGMR het systeem 'SAM Air' ontwikkeld, een systeem ontwikkeld waarmee een gebouwbeheerder precies in de gaten kan houden in welke (kantoor)ruimtes het CO2-gehalte is opgelopen en waar de lucht nog fris is. ZIe het dashboard op onderstaande figuur:
 

Het dashboard van SAM Air, een systeem dat het CO2-gehalte in alle ruimtes van een gebouw monitort. Illustratie: DGMR

 

Historie

Dit is niet alleen handig onder normale omstandigheden, maar in tijden van corona kan dit helemaal belangrijk zijn. Er wordt namelijk ook een historie van de gemeten waarden in een ruimte bijgehouden, waarin later teruggekeken kan worden. ‘Als iemand later positief wordt getest, dan is het handig dat je kunt terugkijken om te zien of die persoon de voorgaande dagen in ruimtes heeft vergaderd waar de luchtkwaliteit matig was. Daarmee kun je de collega’s waarschuwen dat ze een verhoogde kans op besmetting hebben gelopen’, vertelt Jasper Koolhaas van Sensornet, een dochterbedrijf van DGMR.

CO2-gehalte wordt gezien als een benadering van de aanwezigheid van aerosolen, zwevende microdruppels, die virussen kunnen bevatten. Net zoals CO2 zich kan ophopen als er veel mensen in een ruimte zitten, kan ook de hoeveelheid aerosolen stijgen. Hier zijn nog allerlei mitsen en maren aan, maar één ding is zeker: voldoende ventileren (verse lucht inbrengen) is sowieso van groot belang voor de gezondheid van de mensen die binnen zitten.
 

Doorluchten

Nu is meten belangrijk, maar het goed ventileren of doorluchten van een ruimte met veel mensen is de noodzakelijke vervolgstap (lees ook: 'Corona en ventileren, hoe zit het eigenlijk?'). In de zomer en herfst zetten scholen daarom regelmatig (of voortdurend) de ramen open, maar dat wordt lastiger in de winter. Dan gaat dit ten koste van het comfort van de leerlingen, en loopt de gasrekening snel op.
 

Investeringen

Er zijn ook ventilatiesystemen die de lucht in gebouwen voldoende verversen en tegelijkertijd de ruimtes op een prettige temperatuur houden. Dat zou voor scholen ideaal zijn, maar dit vergt forse investeringen, geld dat scholen vaak niet hebben.

De Rijksoverheid stelt 360 miljoen euro beschikbaar voor scholen om hun ventilatiesystemen te verbeteren, maar volgens deskundigen die het FD sprak, is dat bij lange na niet voldoende. Om de installaties in scholen op orde te brengen voor een gezond binnenklimaat zou 1,5 tot 2 miljard euro nodig zijn, becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw eerder dit jaar.


Openingsfoto Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.