Het Nederlandse offshorebedrijf Van Oord laat een gigantisch nieuw schip bouwen voor het installeren van de allergrootste windturbines die er zijn. Het gevaarte wordt 175 meter lang, kan 3000 ton hijsen en moet in 2024 van de werf rollen in China.

Groot groter grootst. Nu kun je dat wel vaker zeggen bij de gevaartes die offshorebedrijf Van Oord laat bouwen, maar deze keer wordt het echt groot met hoofdletter G.

Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het in China een gigantisch installatieschip laat bouwen, bedoeld voor het aanleggen van windparken. Het nieuwe schip is speciaal ontworpen om de funderingen en turbines van de nieuwe categorie windmolens te kunnen installeren. De oplevering staat gepland voor 2024 en Van Oord heeft al een optie op een tweede schip.
 

Rotorbladen honderd meter lang

Het zogeheten jack-up-schip wordt 175 meter lang en geschikt voor de aanleg van de nieuwe generatie windturbines van 20 megawatt. Alleen al de rotorbladen daarvan zijn meer dan honderd meter lang.

Het nieuw te bouwen schip heeft een kraan die hiermee overweg kan. De kraan kan 3000 ton hijsen en komt van het eveneens Nederlandse bedrijf Huisman. Het nieuwe schip komt op vier poten te staan van 126 meter lang. Daardoor kan het werken in wateren tot zeventig meter diep.
 

Methanol

Opvallend is dat het toekomstige schip kan varen op methanol, een brandstof met veel minder CO2-uitstoot dan de gebruikelijke fossiele scheepsbrandstoffen. Daarnaast krijgt het  een systeem om de NOx-uitstoot drastisch te beperken, en heeft het een batterijpakket aan boord dat de piekbelastingen opvangt. Ook hier weer de overtreffende trap: de accu’s hebben een totale opslagcapaciteit van 5000 kilowattuur. Dat is, voor de vuist weg, honderd keer een elektrische auto.
 

Het nieuwe installatieschip van Van Oord (midden) in vergelijking met een windturbine van 20 megawatt en de Eiffeltoren.


Koploper in windparken

Het Nederlandse bedrijf Van Oord speelt een leidende rol in de windenergie. Het begon in 2002 met het installeren van windparken op zee en is naar eigen zeggen inmiddels uitgegroeid tot koploper. Van alle ‘wind op zee’ die eind 2020 was geïnstalleerd, ongeveer 35 gigawatt aan maximaal vermogen, heeft Van Oord zo’n veertig procent voor zijn rekening genomen, meldt het bedrijf in een persbericht.

 

Groei in windenergie

De markt voor windenergie op zee blijft gestaag groeien. Het is dan ook een van de belangrijkste bronnen van elektriciteit met veel minder CO2-uitstoot dan fossiele energiebronnen. De Europese Unie wil in 2050 rond de 300 gigawatt aan windparken op zee hebben staan; wereldwijd is het doel ongeveer 2000 gigawatt. Voor Nederland gaat het om 20 gigawatt tot 2030, en daarna nog eens 20 gigawatt tot 2050, meldt Van Oord.

Meer over de snelgroeiende markt van windparken op zee in deze infographic, van begin 2020 (klik op de figuur voor grote versie, pdf):
 

Klik op de figuur voor de grote versie (pdf).

 

Illustraties: Van Oord
Infographic: Ymke Pas

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.