Leverancier van nucleaire brandstof Urenco staat in de etalage. Alle aandeelhouders, Nederland, Groot-Brittannië en de Duitse bedrijven Eon en RWE, staan nu open voor verkoop.


Urenco maakt met behulp van ultracentrifuges hoogwaardige brandstof voor kerncentrales. De grootste fabriek staat in het Overijsselse Almelo. Daar staat tevens een fabriek van Enrichment Technology Company (ETC), dat de centrifugemachines maakt, voor de helft eigendom van Urenco en het Franse Areva.

Groot-Brittannië was al langer bereid tot verkoop van Urenco. Eon en RWE hebben openlijk laten weten niet langer te hechten aan hun belang, vanwege de Atomausstieg van Duitsland. Dan rest nog Nederland, dat tot nu toe niet wilde meewerken aan eerdere plannen van de Britten tot verkoop van Urenco. Dat is met zijn geavanceerde apparaten belangrijk voor de nucleaire sector in ons land.

Nu lijkt de regering echter een draai te maken. Urenco kan naar verwachting tot 12 miljard euro opbrengen en een derde daarvan zou voor Nederland een welkome meevaller zijn in deze financieel zware tijden.

Als mogelijke kandidaten voor de overname van Urenco worden namen genoemd als het Franse staatsbedrijf Areva, het Japanse Toshiba en de Canadese uraniumproducent Cameco. Het is ook goed mogelijk dat de kopers een consortium vormen, gezien de hoogte van het benodigde bedrag. Alle betrokkenen benadrukken dat het verkoopproces nog slechts in een verkennende fase is.

Het is niet waarschijnlijk dat partijen uit landen als India, China of Rusland voor de verkoop in aanmerking komen. De verrijkingstechnologie draagt namelijk het risico in zich dat het wordt misbruikt voor het verrijken van uranium voor kernwapens.


Openingsbeeld: archieffoto van ultracentrifuges (niet van Urenco)

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.