Ultradiepe geothermiebron Westland blijkt niet geschikt
Het geothermieproject van Trias Westland in Naaldwijk gaat zijn aardwarmte niet halen van de beoogde 4 km diepte. Het gesteente aldaar is niet poreus en doorlaatbaar genoeg om water doorheen te pompen, zo is gebleken uit een boring. In plaats daarvan gaan de partners nu een zandsteenlaag op 2,3 km diepte gebruiken.
Eind vorig jaar ging aan de Lange Broekweg in Naaldwijk (zie kaartje hieronder) vol goede moed een boring van start naar 4 km diepte (lees: ‘Start 4 km diepte boring naar aardwarmte’). Het was daarmee het eerste ultradiepe geothermieproject in Nederland. Trias Westland, een samenwerkingsverband van tientallen Westlandse tuinbouwbedrijven, verwachtte op die diepte een bruikbare laag met water van 140 °C.
Twee putten
Bij geothermie leg je twee putten - een doublet - aan; bij de ene pomp je heet water uit de grond, dat je kunt gebruiken om kassen mee te verwarmen (dat gaat nu nog meestal met aardgas). Het gebruikte water, dat een beetje is afgekoeld, pomp je bij de andere put weer terug de aarde in. Helemaal beneden stroomt dat koelere water door lagen poreus gesteente naar put 1. Met dit circulaire systeem onttrek je dus warmte aan de aarde en gebruikt die nuttig boven de grond.
Niet poreus genoeg
De bevindingen van de boring in Naaldwijk zijn tegengevallen, maakte Trias Westland gisteren bekend op een persconferentie vlakbij de boorput. Het gesteente dat in de put is aangetroffen heeft een erg vaste structuur en is niet poreus en permeabel genoeg om er water doorheen te kunnen pompen. ‘Dat was een grote tegenvaller’, aldus Floris Veeger, projectmanager geothermie van Trias Westland tijdens de persconferentie gisteren.
Daarnaast troffen de boorders op grote diepte sporen van aardgas aan in de poriën van het gesteente. Dat maakt het vanwege de veiligheid complexer om een zogeheten well-test te gaan doen met het verpompen van water. ‘Als er gas zit kun je er niet zomaar een pomp erin hangen.’
Minder diep
Deze twee redenen tezamen hebben het team doen besluiten om zich nu te richten op een minder diep gelegen laag op 2,3 km diepte, de Onder Krijtlaag, waar ook andere geothermieprojecten in het Westland warmte uit winnen. Deze laag heeft wel een hoge porositeit en dus doorlaatbaarheid voor water. De verwachting is dat dit water een temperatuur heeft van tussen de 85 en 90 °C en dat uiteindelijk het doublet een vermogen kan gaan leveren van 19 - 22 MW.
Productietest
Of dit klopt, moet nog blijken uit een productietest, die eind deze week begint en waarvan de resultaten in april – als ook de tweede put is geboord – bekend zullen zijn. Als de schattingen uitkomen, dan zullen zo'n dertig bedrijven een aansluiting op de aardwarmte kunnen krijgen. Welke bedrijven dat worden, is een economische afweging; dat heeft onder meer met de ligging van een bedrijf ten opzichte van de putten te maken. Voor de andere deelnemers aan het Trias-project wordt onderzocht of een tweede doublet in de regio mogelijk is.
Schat aan geologische informatie
Bij de boring tot 4 km heeft Trias Westland wel veel nieuwe informatie gekregen over de ondergrondse lagen. ‘Van een diepte van 3830 m hebben we een mooie boorkern kunnen halen van 30 m lang’, aldus Veeger. Deze kern, het boorgruis dat naar boven is gehaald en de uitgevoerde logmetingen zijn met verschillende technieken geanalyseerd. Daarmee levert de boring een schat aan geologische informatie op voor de instellingen die onderdeel zijn van het onderzoeksprogramma van Trias Westland: de TU Delft, TNO, GFZ Potsdam en ETH Zürich. Geologen kunnen hiermee nieuwe kennis verwerven over de bodem onder dit deel van Nederland.
Deze video hieronder laat zien hoe het boorproces in zijn werk ging:
Beeldmateriaal Trias Westland