Tesla, bekend van zijn elektrische auto's, komt binnenkort met zonnedakpannen. Dit zijn zonnepanelen en dakpannen ineen, die bovendien het uiterlijk hebben van een gewone dakpan. Technisch gezien is het niet nieuw, maar als zo'n groot bedrijf als Tesla het doet, kan het een hit worden.


Dit weekend presenteerde topman Elon Musk het idee voor hun nieuwste product. De dakpannen zijn goedkoper en steviger dan een combinatie van gewone dakpannen en zonnecollectoren, en ze wekken meer dan genoeg stroom op voor de hele woning. Als je er een 'Powerwall' (artikel 'Thuisbatterij van Tesla') – eveneens een product van Tesla – bij koopt heb je ook 's nachts genoeg energie. De Powerwall is een betaalbare, compacte accu voor thuis, en dus perfect om duurzaam gemaakte stroom op te slaan, aldus het bedrijf. Het nieuwste model van de Powerwall gaat 5500 dollar (5000 euro) kosten; de prijs van het dak is nog niet bekend. Volgens Musk wordt het goedkoper dan een normaal schuin dak met dakpannen.
 

Kwarts

Met de onthulling van de zonnedakpannen wordt duidelijk dat Tesla al een paar jaar aan een nieuwe markt werkt. Het thuis opwekken van stroom groeit al jaren in populariteit, en nu biedt het bedrijf een oplossing voor consumenten die het uiterlijk van de woning belangrijk vinden. Het zonnedak van Tesla oogt veel strakker dan een bestaand dak waarop zonnepanelen zijn geplaatst. De dakpannen hebben een bovenlaag van kwarts, met daaronder de zonnecellen en een zwarte onderlaag. Het kwarts is van boven doorzichtig gehouden, zodat het de zon doorlaat. Bekijk je het echter onder een schuine hoek dan lijkt de pan donker en massief.
 

Topman Elon Musk toont de dakpan met zonnecel


Het idee van geïntegreerde zonnedakpannnen is niet nieuw. Het bedrijf ZEP maakt bijvoorbeeld keramische dakpannen met een zonnecel erin. Begin oktober lanceerde het zijn eerste dakpannen. Bijzonder is dat het een manier heeft gevonden om de karakteristieke rode dakpan, die je veel in Nederland ziet, om te bouwen tot een onzichtbare zonnecollector. Daarmee kunnen bijvoorbeeld monumentale panden duurzamer worden zonder dat het uiterlijk verandert.

Tesla heeft dankzij de luxe elektrische auto's een goede naam opgebouwd. Of het daarmee ook de huisverbeteraars kan bereiken die én duurzaam willen zijn én een hekel hebben aan het uiterlijk van zonnecollectoren zal moeten blijken. Vanaf volgende zomer wil Tesla beginnen met het leveren van de eerste zonnedaken.
 

Beeld: Tesla