Supercamera filmt raketuitlaat
Ruimteorganisatie NASA heeft een nieuw snufje: een camera die zó goed filmt dat de vlammen in een raketuitlaat tot in elk detail in beeld komen. Dankzij een speciale camera die verschillende soorten lichtintensiteit tegelijk aan kan is de camera in staat het grote geweld van een raketmotor te doorstaan en prachtige beelden te maken.
Deze High Dynamic Range Stereo-X (HiDyRS-X)-camera, zoals de Amerikaanse organisatie hem noemt, moet een groot probleem oplossen voor NASA. Ze willen al lang de uitlaatvlammen van een raketmotor bekijken om meer te leren over verbranding, temperatuur en andere eigenschappen van het proces. Maar camera's konden tot toe nauwelijks fatsoenlijk beeld maken; het felle licht zorgde doorgaans voor overbelichte en dus slechte opnamen. De instellingen van de camera wijzigen zorgde dan weer voor een te donkere achtergrond.
De HiDyRS-X lost dat op door verschillende slow-motion-beelden tegelijkertijd op te vangen. Normale camera's gebruiken één beeld, en kunnen dus ook maar één soort belichting aan. Door verschillende beelden praktisch tegelijk te maken en die (digitaal) te combineren, ontstaat een veel beter beeld van de heldere steekvlam. Het is hetzelfde principe als bij de High Dynamic Range-techniek die (onder andere) op telefooncamera's zit. Daarbij worden foto's met verschillend contrast gecombineerd om al het opgevangen beeld goed te belichten.
Lila vuur
De resultaten liegen er niet om; in het vuur dat uit de raket komt zijn plotseling allerlei stromingspatronen te zien in een heldere, lila-achtige kleur.
Hoewel de video indrukwekkend is, verliep deze eerste test met de HiDyRS-X niet vlekkeloos. Eerst bleek de zelfontspanner niet te werken, waardoor de fotografen in allerijl de camera zelf moesten bedienen. Daarna bleek echter dat de camera na een paar seconden stopte met opnemen. De door de raket veroorzaakte schokgolf was krachtig genoeg om de stroomvoorziening van de camera los te slaan.
NASA wil al die problemen aanpakken en de tests voortzetten. Een camera als deze kan uitkomst bieden bij onderzoek naar nieuwe raketbrandstoffen of motorontwerpen.