Eureka

Een buitenlamp of -camera installeren is lastig wanneer er niet al een stroomaansluiting zit. Met de Power Mole is een aansluiting eenvoudig door een glaspaneel heen van binnen naar buiten te verleggen.


De Power Mole is bedacht door de Amerikaanse uitvinder Peter Bevelacqua van Acqua Industries. Het apparaatje bestaat uit twee ronde delen: een stroomzender en een -ontvanger. Deze worden aan weerszijden van het glaspaneel geplakt.

De stroomzender wordt via een snoer op een stopcontact aangesloten en genereert vervolgens via een spoel een wisselend magnetisch veld. In de ontvanger zit eveneens een spoel die het magnetisch veld weer omzet in stroom.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.




Gelijkstroom

De stroomontvanger zet de wissel­stroom om naar gelijkstroom. De Power Mole werkt namelijk alleen voor apparaten met een USB-aansluiting of een input van vijf volt.

Dit hangt samen met de efficiëntie van het systeem. Die bedraagt 75 procent bij een ruitdikte van zes millimeter en 50 procent bij de maximale ruitdikte van dertig millimeter.


Crowdfunding

De Power Mole werkt behalve op glas op ieder ander niet-magnetisch oppervlak met een maximale dikte van dertig millimeter. Als de aangesloten zender niet kan verbinden met de ontvanger, bijvoorbeeld doordat ze te ver uit elkaar liggen, schakelt deze de stroom vanzelf af.

Hetzelfde gebeurt voor de veiligheid wanneer de Power Mole op een magnetisch oppervlak wordt geplaatst.

Acqua Industries haalde via crowdfunding meer dan genoeg startkapitaal op om de Power Mole in productie te kunnen nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Acqua Industries

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.