In de toekomst komt onze elektriciteit goeddeels van windparken op de Noordzee. Om die efficiënt aan land te brengen, zijn grote stopcontacten nodig. Deze week is er een naar zijn plek gebracht. 

Borssele Beta, een groot offshore-station om maritieme windparken op zee aan te sluiten, voer maandag uit. Via de Nieuwe Waterweg werd het platform naar de in aanbouw zijnde windparken Borssele III en IV gevaren. Daar staat al een onderstel klaar, waar het getransporteerde bovenstuk een dezer dagen op wordt geplaatst. In september van dit jaar moet het geheel operationeel zijn.

Het bovenstuk bestaat uit drie binnenverdiepingen en een buitendek. Het geheel is 25 meter hoog, 58 meter lang en 32 meter breed en weegt 3650 ton. De bouwer is HSM Offshore in Schiedam.


Net op zee

Het offshore-station heeft een transportcapaciteit van 700 megawatt en krijgt een plek op ruim twintig kilometer van de Zeeuwse kust. De offshore windparken Borssele III en IV die het gaat bedienen, zijn bijna klaar, zegt woordvoerder Eefje van Gorp van TenneT. De netbeheerder is bezig met de aanleg van een grootschalig elektriciteitsnet op zee. 

De komende jaren plaatst TenneT in totaal acht van dergelijke offshore-stations in de Noordzee, om de op zee opgewekte stroom efficiënt naar het land te kunnen brengen. Vanaf 2030 komen er - verder uit de kust - veel grotere stations, met een transportcapaciteit van liefst 2 gigawatt.

Borssele Beta is voorlopig het laatste station dat in Nederland is gemaakt. De volgende stations komen uit onder meer Dubai. 'Dit zijn grote projecten', zegt Van Gorp. 'Die moeten internationaal worden aanbesteed.'


Foto: TenneT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.