Bodemas uit een kolencentrale kan helpen om beton beter te laten uitharden. Dat blijkt uit nieuw, Amerikaans onderzoek. De fijne asdeeltjes klonteren samen tot een soort grind dat ervoor zorgt dat beton gelijkmatiger hard wordt en dus minder scheuren krijgt.

Met het idee worden twee vliegen in één klap geslagen: het geeft bodemas een doel en het maakt betondrogen minder arbeids- en grondstofintensief. Nu is bodemas een ongewenst, vervuilend restproduct van kolencentrales. Overal proberen wetenschappers nieuwe doelen te vinden voor dit materiaal, maar grootschalig is er nog geen oplossing.

Beton zelf, een mengsel van cement en grind, moet heel gelijkmatig opdrogen om zo sterk mogelijk te worden. Om dat te bereiken dekken bouwers beton af met een membraan of moeten ze het constant nat houden. Dat kost veel tijd en moeite.
 

Bodemas wordt grind

Maar uit onderzoek van de Amerikaanse Drexel University blijkt dat bodemas zich prima laat ombouwen tot een grind. Dat grind kan uitstekend vocht absorberen en op een later moment loslaten, en is poreus genoeg voor beton. Als de grindkorrels zelf veel water bevatten, hardt het beton beter uit wanneer het opdroogt. Tijdens het drogen laten de bodemas-deeltjes het vocht namelijk geleidelijk los, waardoor het beton nat blijft. In een paar kleine proeven werkten de askorrels beter dan korrels van schalie, klei en leisteen.

 

Bakken op hoge temperatuur

Om bodemas tot grind te maken, mengden de onderzoekers dat eerst met een paar chemicaliën die samenklontering van de piepkleine asdeeltjes bevorderen. Vervolgens moest het mengsel gebakken worden op 1160 graden Celcius om er bruikbare korrels van te maken.

Daarmee is het proces niet bepaald duurzaam. De energie die nodig is om de korrels te maken, zorgt ervoor dat het beton minder duurzaam wordt. De voetafdruk van beton is een belangrijk thema in de bouw, waar allerlei initiatieven voor lopen. Hoewel het gebruik van een verder nutteloze stof als bodemas goed is, valt daarom te bezien of het niet beter is om andere restproducten zoals bouwpuin te gebruiken als vulling van het beton.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.