Onderzoekers van de University of California in Berkeley hebben hun springrobot vernieuwd, met nog spectaculairder sprongen als resultaat.

Eind vorig jaar baarden de ingenieurs in Berkeley opzien met de presentatie van Salto, een robotje dat ruim dertien keer zijn eigen lengte omhoog kan springen (lees: 'Robot springt als een aapje'). Het mechaniekje bereikt die springkracht door energie op te slaan in een veer die tijdens de sprong al zijn energie vrijgeeft. Nadeel van dat robotje was dat hij maar in één richting kon springen en niet opzij.
 


Daar is nu iets op gevonden: het robotje heeft twee propellertjes gekregen die vastzitten aan twee 'armen' aan weerszijden vanhet robotlijfje, zo valt te lezen op IEEE Spectrum. Met die twee propellertjes kan hij ook zorgen voor zijwaartse stabiliteit, waardoor Salto nu alle kanten op kan springen. Omdat het robotje al actief springend meestal los van de grond is, zo'n 92 % van zijn tijd, gebeurt die stabilisering vooral in de lucht.

De robot springt overigens niet geheel autonoom. Camera's houden hem in de gaten en sturen via een computer instructies naar het springmechanisme. Salto springt dus niet zomaar in het wilde weg.