Dankzij een nieuw model, afkomstig van een masterstudent Watermanagement, kan het verloop van een catastrofale overstroming in Nederland veel sneller voorspeld worden. 15 minuten na een dijkdoorbraak weten we precies waarheen we moeten evacueren en hoeveel tijd we hebben.

Vandaag studeert masterstudent Louise Klingen af op het door haar ontworpen overstromingsmodel. Klingen is de eerste die een nauwkeurige maar snelle berekening van een overstromingsscenario wist te maken op landelijk niveau. Daarvoor gebruikte zij een instrument (3Di) dat oud-TU Delft-prof Guus Stelling ontwierp. Het systeem maakt het veel makkelijker om waterscenario’s snel te berekenen, doordat op vlakke delen in het landschap de stroming minder vaak wordt uitgerekend.
 


Dat maakt de berekeningen sneller, en Klingen besloot het te gebruiken om een overstromingsmodel te maken voor heel Nederland. 'Dat was lastig', vertelde ze aan de telefoon, vlak voordat ze naar haar Afstudeerceremonie moest. 'Vooral omdat je het liefst toch elk water erin wil zetten. Sloten, Rivieren en polders beïnvloeden immers hoe gebieden overstromen.' Zover is ze tijdens de scriptie nog niet gekomen. 'Nu is het alleen de zee en een paar andere grote wateren in het land.'
 

Niet af

Klingen geeft meteen toe dat het model nog niet af is, maar wil er na het afstuderen wel mee verder. Hoe ze dat gaat doen weet ze nog niet. Het geeft aan hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in zo'n model. Jarenlang heeft iedereen alleen met mogelijke scenario's gewerkt, zonder echte kennis over hoe zo'n scenario vervolgens zou verlopen. Dankzij Klingens model is dat nu wél in kaart te brengen. 'Volgens mij breng ik echt iets nuttigs ten tonele, als het straks helemaal klaar is.' Tijdens de scriptie sprak Klingen ook regelmatig met crisismanagers en beleidsmakers, om uit te vogelen waar zij precies naar zoeken in een model.

Uiteindelijk moet het model geverifieerd worden. 'Dat is lastig, want veel overstromingen hebben we niet in Nederland. Daar zit ook meteen het probleem van mijn werk: de kans is vrij groot dat het nooit nodig zal zijn, omdat we ons hier goed tegen het water beschermen. Maar er is altijd een kleine kans dat het misgaat - en dan is het fijn om een manier te hebben om snel te berekenen hoe de komende uren zullen verlopen.'

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.