Smartphonetoetsenbordje moet voor comeback braille zorgen
Een Eindhovense start-up bedacht een brailletoetsenbordje dat blinden en slechtzienden op hun smartphone kunnen plakken.
Op het eerste gezicht lijken de computer en de smartphone een zegen voor blinden en slechtzienden. Teksten worden immers razendsnel omgezet in spraak en andersom. Maar dit heeft wel een keerzijde: een blinde die in het openbaar boodschappen inspreekt, weet niet wie er meeluistert. Daarnaast lijkt het erop dat deze moderne technieken het lezen en schrijven van braille naar de achtergrond drukken. Uit Europees onderzoek blijkt dan ook dat analfabetisme toeneemt onder blinde jongeren.
Wellicht dat het brailletoetsenbordje van de Eindhovense start-up Hable jongeren ertoe weet te verleiden zich weer meer in braille te verdiepen. Dit toetsenbordje is met een dubbelzijdige sticker op een smartphone(hoesje) te plakken en communiceert via bluetooth met de telefoon.
Stippencombinaties
Het huidige prototype heeft, naast twee functietoetsen, zes brailleknoppen waarmee een brailletekst is om te zetten in een standaardtekst. ‘Zo kun je in stilte met iemand communiceren, zonder privacyverlies en zonder iemand te storen’, zegt Tom Kersten, een van de vier oprichters van Hable.
De zes knoppen corresponderen met de zes stippen waar letters en cijfers in braille uit zijn opgebouwd, licht Kersten toe. ‘Knop 1 staat voor een a, knop 1 en 2 voor een b enzovoort. Het zijn combinaties die voor elke landstaal hetzelfde zijn. De functietoetsen maken het mogelijk letters te wissen en spaties te plaatsen.’
Multifunctionele toetsen
Lezen via de toetsen is (nog) niet mogelijk. ‘We broeden hier nog op. Maar vanuit privacyoogpunt is dit niet nodig. Met oortjes in kan er niemand meeluisteren.’
Hable maakt zich nu op voor een pilot van een halfjaar onder vijftig gebruikers. ‘We willen de verbeterpunten in kaart brengen. We vermoeden dat de brailletoetsen in ieder geval multifunctioneel moeten worden, dus ook te gebruiken voor bijvoorbeeld een app. We zijn hierover al aan het nadenken.’
De start-up is in gesprek met retailers die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Het toetsenbordje komt waarschijnlijk in 2020 op de markt.
Tekst: Jeroen Akkermans