Eureka

Hoeveel kleuren markers er ook bestaan, ze matchen zelden tot nooit met de kleur van een random voorwerp. De Colorpik Pen kan daarentegen zestien miljoen kleuren reproduceren op basis van een scan.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Colorpik Pen heeft het formaat van een bovenmaatse marker van ruim twintig centimeter lengte en twee centimeter breedte. In de pen zitten naast de benodigde elektronica vier hervulbare CMYK-inktpatronen en een inktpomp.

In de dop van de pen is een RGB-kleurenscanner ingebouwd. Die kan volgens het Amerikaanse bedrijf Colorpik nauwkeurig de kleur bepalen van alle soorten objecten, van planten tot geverfde oppervlakken. Voor tekenwerk wordt ook een kleurenwaaier meegeleverd om uit te scannen.



Pen mengt zelf gewenste kleur

De gebruiker zet de pen met dop op een oppervlak met de gewenste kleur en drukt op een knopje om de scan uit te voeren. Vervolgens vermengt een pompje de benodigde inkten uit de vier capsules tot de overeenkomstige kleur.

Die kleur is direct beschikbaar om mee te tekenen. De pen wordt daarvoor geleverd met zes verschillende uitwisselbare punten, van dunne fineliner tot brede marker. Iedere inktcapsule zou voldoende inkt bevatten om een lijn van 48 kilometer lang te zetten, al zal dat sterk afhangen van de gebruikte punt.


Digitaal tekenen

De Colorpik Pen kan ook via USB worden verbonden met een online app en grafische computerprogramma’s. Op die manier zijn gescande kleuren ook digitaal te gebruiken en verder te bewerken. De gebruiker kan ook direct digitaal tekenen door met een speciale punt de pen te gebruiken als een styluspen. De pen weegt nog geen vijftig gram.

Colorpik haalde via crowdfunding meer dan het tienvoudige benodigde startkapitaal op om de scanpen in productie te kunnen nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Colorpik Inc

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.