EUREKA

De rugtassen van de Nederlandse ontwerper Casper Notenboom zijn van formaat te veranderen, afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je wilt meenemen.

Tassen zijn doorgaans niet ontworpen voor een sterk fluctuerende hoeveelheid spullen. Om veel mee te nemen zijn de meeste tassen al snel te klein. En een grote tas is weer erg onhandig om weinig in te vervoeren.

De Nederlandse ­ontwerper Casper Notenboom bedacht daar iets op. Voor zijn afstudeerproject Increase/Decrease aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem ontwikkelde hij een serie rugtassen die zich aanpassen aan hun inhoud.

‘Tijdens een stage in China raakte ik geïnspireerd door de vaak primitieve manier waarop mensen daar spullen verpakken en transporteren’, vertelt Notenboom. ‘Dat gaat dynamisch met een systeem van krimp en groei, waarbij karretjes helemaal worden volgebouwd. Ik vond niet alleen de constructiemethoden, maar ook de vormen interessant. Je kunt precies zien wat ze vervoeren. Voor mijn afstudeerproject heb ik deze bijzonder functionele manier van spullen meedragen vertaald naar een hedendaags product.’

 

Kledingkast

De eerste rugzak die Notenboom ontwikkelde, bestaat uit een frame met daarop een flexibele zak die zo groot is dat er een hele kledingkast in past. ‘Door niet gebruikte delen van de rugtas te vouwen en het geheel daarna vacuüm te trekken, ontstaat een constructie die zich aanpast aan de inhoud. Het totale volume wordt bepaald door de meegenomen spullen en kan tijdens het reizen kleiner of groter worden.’

 

 

Handpomp

Op basis van dit eerste model maakte Notenboom een collectie rugtassen van zacht pvc in verschillende groottes. De oppervlakten van de uitgevouwen rugtas variëren van 50 bij 80 cm tot 1 bij 1,2 m. Bij het ene model is lucht in de tas er met de hand uit te drukken; andere modellen zijn voorzien van een mechanische handpomp en een stofzuigerventiel. Als er kleding in de tas zit, neemt het ­volume tijdens het vacuümtrekken met zo’n 30 % af.

Notenboom onderzoekt momenteel of hij de rugtassen in productie kan nemen, mogelijk ook voorzien van een oplaad­bare vacuümpomp. ‘Het product zou nog het meest op zijn plek zijn in China, waar ook de inspiratie vandaan kwam’, zegt Notenboom.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.