Het beste van 2024

Een bloedprikrobot ontlast niet alleen de zorgwerknemer, maar verbetert ook de kwaliteit van de zorg. Het Utrechtse bedrijf Vitestro hoopt er in 2024 een op de markt te brengen.

 

Het beste van 2024
Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Welke technische oplossingen gaan het verschil maken voor onze samenleving? Wij hebben er elf voor u uitgelicht in het speciale dossier Het beste van 2024.

 

Wie bloed moet laten afnemen voor een medisch onderzoek, kan dit binnenkort waarschijnlijk door een robot laten doen. Het Utrechtse bedrijf Vitestro is afgelopen september met een grote trial begonnen voor zo’n ‘autonome bloedafname’. Tot eind 2024 wordt bij tienduizend patiënten – op vrijwillige basis – bloed geprikt door een apparaat in plaats van door een mens. Hiermee hoopt het bedrijf de CE-markering – de Europese goedkeuring voor gebruik van het apparaat – te krijgen. Het eerste ziekenhuis dat de robot in de reguliere patiëntzorg in gebruik gaat nemen, is OLVG in Amsterdam.

Dit betekent niet dat daar straks een mechanische pop in de behandelkamer staat om de prik te zetten. De bloedprikrobot bestaat uit een stoel, een armsteun en een apparaat. Dit apparaat maakt gebruik van een echo en infrarood licht om de exacte locatie van de aderen te bepalen. Daarna kiest het met hulp van kunstmatige intelligentie welk van die aderen het meest geschikt is voor bloedafname. Een robotarm sproeit vervolgens alcohol op de arm, maakt contact met de huid, prikt tot de juiste diepte op de juiste plek en plakt na afloop zelfs nog even een pleister.

 

Eerste testen

De eerste testen met de bloedprikrobot waren positief, schrijft Vitestro op zijn website. Zowel de patiënten als het personeel van OLVG Lab, de laboratoriumorganisatie waar deze testen plaatsvonden, waren enthousiast. ‘Het is mooie innovatie’, zegt klinisch chemicus Anja Leyte, directeur-bestuurder van OLVG Lab. Een verpleegkundige die bloed afneemt, kan een ader alleen vinden door te voelen en te kijken. Dan is een duidelijk zichtbare, ondiepe ader een vereiste om er zeker van te zijn dat het aanprikken lukt.

‘Door de ultrasound-technologie is dit apparaat in staat als het ware door de arm heen te kijken en de aderen te visualiseren’, zegt Leyte. ‘Dat geeft de mogelijkheid aderen aan te prikken die niet voelbaar zijn door een medewerker bij de bloedafname.’ Het prikken zelf gebeurt vervolgens snel en precies en buiten zicht van de patiënt.

 

Werkdruk

Het grootste probleem dat het apparaat helpt te bestrijden, is de werkdruk in de zorg. Momenteel komt de zorgsector ongeveer 53.000 mensen tekort. De verwachting is dat dit in 2031 al is toegenomen tot 138.000 mensen, blijkt uit een arbeidsmarktprognose van ABF research in opdracht van minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport. Met een bloedprikrobot wordt een zorgmedewerker niet overbodig – er moet altijd iemand aanwezig zijn om de patiënt indien nodig te ondersteunen – maar kan nu wel meerdere patiënten tegelijkertijd helpen.

 

Openingsfoto: Vitestro

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.